La Fundació Jaume Casdemont va anunciar fa poc la creació de les Beques Joves10, per a estudiants de batxillerat. Enric Sucarrats, director de la fundació, participarà demà en un xat a Diari de Girona digital, així que vés a saber què respondrà en aquesta entrevista

Les empreses tenen fundacions perquè permeten desgravar impostos?

No sempre, i la nostra n'és un clar ?exem?ple, perquè està del tot deslligada de l'empresa. La fundació la porta la família, tal com va deixar escrit Jaume Casademont en morir, l'any 2006. No té cap lligam amb l'empresa Casademont.

Pot aportar alguna cosa mereixedora de beca, un estudiant de batxillerat?

Precisament pensem que els reptes de futur de la societat actual necessiten més que mai noves idees, i aquestes han de venir de la gent jove. Considerem que des d'una edat ben tendra es pot detectar l'esperit emprenedor.

La beca consisteix en una panera d'embotits?

Nooo. Cada beca són 1.000 euros per a l'alumne i 500 per al centre. Però s'han de dedicar al projecte. O sigui, que realment el que fem és finançar el projecte que ens presenten.

Parlava de la societat actual: hi falta ètica?

En termes generals, sí, és evident que falten valors, sobretot el de l'esforç. Però nosaltres ho mirem des d'una perspectiva positiva: estem convençuts que individualment hi ha molts joves que tenen ètica i tenen valors. A aquests, se'ls ha de donar el protagonisme.

Què ha passat amb aquesta cultura de l'esforç que diu?

Que en general s'ha perdut. Els anys de bonança han fet que s'hagi perdut aquella necessitat d'esforçar-se que abans feia falta per viure, per menjar. I estem tornant una mica a aquest model, per tant, s'han de recuperar aquells valors.

Com pretendre que els joves s'esforcin si els hem deixat sense futur?

Realment, com va dir algú, hem hipotecat el futur dels nostres fills. Però els joves són els que reaccionaran davant de la situació, ningú es queda impassible, resignant-se. I nosaltres els podem ajudar.

Diuen aquests joves que no hi ha pa per a tant xoriço. Què en pensen a casa Casademont?

És una conseqüència de la crisi. De pa, ja no n'hi ha per tothom, i d'actituds de xoriços segurament en sobren. Però també hi ha xoriços bons, eh?

I botifarra? A qui li faria?

Ben grossa, a tota la gent que ha estat enganyant els que treballen honestament. A tots aquests que s'han dedicat a enriquir-se a costa de la resta, que cada dia en coneixem més.

No fugim del tema: quan és el darrer cop que ha palpat uns bons pernils?

(Riallada) Tinc la sort que, a casa, de pernils no en falten. N'utilitzem sovint.

Serviria per a carnisser algun dels que dimecres jugaven a futbol?

He, he, en Pepe ho feia bastant bé. Seriosament, això té relació amb el que li deia sobre l'ètica i la cultura de l'esforç. La gent que està a la vida ?pública s'hauria de posar d'exemple.