El gironí Sergi Baster, enginyer industrial i màster en direcció tècnica d'empreses, és un dels creadors de Puntcentric, un nou portal de botigues online. Botigues i comerços que de moment són de proximitat, però que espera s'ampliï arreu. Com la mateixa xarxa

Li feia mandra sortir de casa per anar a comprar?

La veritat és que sí, que si puc estalviar-me d'anar a comprar és un alliberament. És un dels motius d'haver creat Puntcentric (riu). Però no l'únic.

Ah, n'hi ha d'altres?

Poder adquirir el que vols des de tot arreu i a totes hores. I no per mandra, sinó per aprofitar els moments lliures, que potser són al vespre. O poder buscar aquell regal que no saps exactament on trobar. O fer la comanda a la carnisseria i passar-la a recollir sense cues.

Li faran un monument tots els homes que fins ara havien d'acompa?nyar la senyora de botigues?

He, he, no està fet amb aquesta intenció, però si ajuda algú, fantàstic.

La botiga real, la de tota la vida, acabarà extingint-se davant la virtual?

No em puc imaginar el carrer sense botigues. Tot el contrari, Internet ha de ser una eina, un canal més per explorar els productes, per remenar-hi, però sempre sabent que la botiga existeix per, si vols, anar-te a emprovar la roba. L'ideal és sumar allò bo del comerç tradicional i els avantages del comerç electrònic.

Vol dir que d'aquí a un segle encara hi haurà botigues al carrer?

És difícil d'endivinar-ho, però és evident que les botigues no seran com ara. De moment, la gent busca i remena molt per Internet, però el volum de compres encara és molt petit.

Hi ha alguna cosa que no compraria mai per internet?

Molt poques. Per exemple, la roba. Busco tendències a la xarxa però la vaig a comprar a la botiga. Al revés que la meva dona, que compra la roba a la xarxa i en canvi no hi compraria un ordinador, cosa que jo faig amb tota tranquil·litat.

Una botiga a la xarxa requereix menys treballadors. Mala cosa tal com està avui l'atur, no?

Una botiga on line ben feta i ben gestionada augmenta el nombre de treballadors. A més de vendre a la botia necessitarà gent per als enviaments, que gestioni les vendes, etc.

Viagra ha sigut el gran pioner de la venda on line?

He, he, ha fet molt feina, ja ens agradaria a nosaltres fer una campanya com la seva.

No tem que en una ciutat tan conservadora com Girona -i més el comerç- sigui especialment difícil d'acceptar el comerç a la xarxa?

Això mateix m'ho ha dit moltíssima gent. Però jo crec que a Girona si les coses es fan bé, és fàcil que vagin quallant. És cert que hi ha gent conservadora, però també hi he trobat gent molt emprenedora, de mentalitat molt oberta. Per això hem començat per Girona, abans de passar a Barcelona i la resta d'Espanya.

On quedaran les xafarderies que tenen lloc al petit comerç de sempre?

Ja existeix el Facebook, que és el lloc de fer safareig, no?