A principis dels anys 20 es va començar a construir, però no va ser fins al 1932 que l'Hostal de la Gavina va obrir les portes. celebra per tant el seu 80è aniversari, i Manuel Olivares ens n'expica alguns secrets

Beneficia o perjudica, que el PP s'hagi apropiat del símbol de la gavina?

He, he, jo diria que és indiferent. Tot i la coincidencia no han vingut aquí a fer cap acte. Com a molt van venir a dinar un dia Rajoy i Millo.

Una cosa deu ser gavina i l'altra gaviota.

Durant el franquisme al propietari, el senyor Ensesa, li van requerir que canviés el nom a Gaviota. Però se'n va sortir perquè gavina també és una paraula castellana.

Mantenir aquest aire antic té el perill d'acabar convertint-se en decadent?

Això no passarà, perquè els beneficis semre es tornen a inventir en l'hotel. Cada any hi ha reformes bastant importants. Té 80 anys però s'adapta als nous temps constantment.

Ja sé que vostè no hi era, però com era fa 80 anys un client d'hotel?

Es feien estades molt llargues, més que res per com eren aleshores les comunicacions. Però encara hi ha clients que s'hi estan un mes i mig o dos, sobre tot si són de països llunyans.

He llegit la llista de personalitats que han tingut allotjades. Barrejar Sammy Davis, Ava Gardner o Cruyff amb Bertín Osborne o la Pantoja... No podrien fer una llistat A i una B?

He, he, nosaltres som molt atrevits i tenim un sol llibre d'honor, on signen. Altres hotels tenen un llibre per a polítics i un altre per a la faràndula.

Algun famós els ha armat un cristo?

No en tinc constància. La gent és més discreta i tranquil·la del que ens pensem.

Quan ve la família reial es posa tot el servei format a l'entrada i els fan reverències?

I ara. Fa poc van estar-hi els prínceps de Girona i són persones molt normaletes. Però sí que és cert que els vam demanar de fer-los una foto amb tot el personal.

No ha vingut mai Urdangarin?

Des que hi sóc jo, fa quatre anys, no.

És que li volia preguntar quantes tovalloles desapareixen al cap, de l'any...

Fàcilment en desapareixen uns 80 o 90 a l'any. I són tovalloles cares, eh? Però ja s'hi compta en el pressupost anual.

O sigui que els rics no només ploren sinó que també pispen.

I tant (riu). I això que també les tenim a la venda a la botiga. Però en fi, no passa res.

Abunden els clients exigents i detallistes fins gairebé el mínim detall?

Actualment, per exemple tenim molts clients de Rússia i altres repúbliques exsoviètiques. Si celebren una festa per a cent persones, i els preguntem quin percentatge de carn i de peix volen -se sol fer així habitualment- diuen que res d'això, que volen peix i carn per a tothom, i que triïn després els convidats

Queden clients d'altres èpoques?

Tenim un client de Barcelona que té més de 90 anys i continua venint cada any, des de qui sap quan. Però cada cop hi ha més clients joves, que vénen diverses vegades a l'any. Potser La Gavina ja no és l'hotel d'Ava Gardner o John Wayne, sinó de gent més jove.

Quants treballadors per client tenen?

Aproximadamet tenim dos treballadors per habitació.