Lluís Tolosa, sociòleg i escriptor, és l'autor de la "Guia d'enoturisme de l'Empordà", declarada la millor guia d'aquest sector editada a l'Estat espanyol el 2012. Tolosa presenta el seu llibre avui al castell de Calonge, i dimarts al celler Espelt, a Vilajuïga

Bonica feina, la de voltar per restaurants i cellers tastant vins, oi?

Realment m'ho he passat bé. Ha sigut tot un any de feina però gairebé ha sigut un any sabàtic.

Enoturisme és el que fan els guiris que vénen a posar-se cecs de sangria?

Nooo, al contrari (riu). Enoturisme és una forma de turisme cultural. Per això al llibre no només recomano visitar cellers sinó també els monestirs del vi, jaciments arqueològics, etc.

Un moment: monestirs del vi?

A l'Edat Mitjana són els monestirs els que recuperen la vinya, com Sant Quirze de Colera, Sant Pere de Roda o Santa Maria de Vilabertran. Durant una època la vinya va ser la principal font d'ingressos d'aquests monestirs. Això no ho tenen altres zones vinícoles del món.

Com explica a un turista què és el vi de l'Empordà?

Li diria que és un vi profundament mediterrani. Que reflecteix ben bé les vinyes que es troben al peu del Pirineu i davant del Mediterani.

Ha trobat només 54 hotels i restaurants amb vi de l'Empordà?

N'hi ha més, però si els hagués posat tots hauria escrit una enciclopèdia. Avui hi ha molts hotels i restaurants amb ganes de cuidar l'Empordà. Aquest, tota la gent amb ganes de treballar per ell, és precisament un dels actius importants del vi de l'Empordà.

Tanmateix li és aplicable la frase que parla dels profetes i la seva terra?

Del tot. Encara hi ha molta gent a l'Empordà que diu que els vins de l'Empordà no són bons. Però això és propi d'una generació ja superada. Ara hi ha molta gent jove que, al revés, valora moltísism el vi de l'Empordà i està recuperant la vinya de l'avi.

Quants viticultors l'han volgut untar perquè els deixés bé a la guia?

Cap (riu). Tinc la impressió que no esperaven que sortís un llibre tan guapo, i per tant la meva visita va passar força discretament.

L'han triat la millor guia d'enoturisme de l'Estat perquè està molt bé o perquè se n'editen molt poques?

Home, arreu d'Espanya se n'editen una trentena, tant a llocs potents com Rioja o Ribera del Duero, com petits.

Per què era necessària la guia?

Perquè l'Empordà podria ser una de les zones vinícoles més visitades del món. Podria tenir el renom de tota una Toscana, per exemple. Ho tenim tot a favor: la història, el paisatge, les infraestructures i la millor gastronomia del món, no sé què més volem.

El vi és un refugi contra la crisi?

És un sector que tenim molt poc desenvolupat. Pot ser una via més per sortir de la crisi.

Jo em referia a beure per oblidar.

Ha, ha, més que per oblidar les penes, millor una copa de vi havent sopat, que relaxa, per llevar-nos d'hora i començar a pencar.

Tornem a l'inici: per quan, una guia de les millors sangries?

Jo no la penso fer.