Després de veure a la televisió com funcionava Betahaus, un espai de "coworking" (cotreball) a Berlín, sis emprenedors gironins van decidir impulsar un equipament semblant a la ciutat de Girona.

El «coworking» és una moda o una necessitat?

Una necessitat. Com que a Girona no n'hi havia, l'hem decidit crear. És el treball del futur.

En quin sentit?

Fins ara, l'individualisme era el més important. Tothom volia competir. Ara, potser per la crisi, la gent s'està adonant que compartir és la millor manera de treure'n un benefici. El cotreball és una evolució, però també un retorn al passat. Potser en el treball era un aspecte que no s'havia tocat fins ara.

I quina diferència hi ha entre CoEspai, un equipament de «coworking», i un centre de negocis?

Bàsicament, la comunitat. El que importa no és l'espai, sinó les persones. Tu llogues la teva taula i en el centre de negocis s'acaba aquí. En un coworking, llogar la taula és el primer pas. Després coneixes altres professionals, estàs en un àmbit creatiu, que la gent s'ajuda, es comparteixen idees i es col·labora.

Són, doncs, com un viver d'empreses?

Tampoc. Per ser en una incubadora sembla que has de tenir una idea brillant. Aquí pot venir un autònom que vol continuar fent d'autònom.

Quin tipus de gent s'interessa per un espai de treball diferent?

La gent més interessada en aquest món són els professionals autònoms de les noves tecnologies o el ?disseny. Però estan evolucionat cap un espai polivalent. Per exemple, algú que necessiti un estudi fotogràfic, aquí ho tenim. El coworking evoluciona preguntant-se que necessita un autònom avui en dia. Diferents necessitats, diferents opcions per tractar d'omplir-les totes d'una manera creativa. S'han interessat fins i tot advocats per venir a partir del setembre.

Aqui podria venir algú que fes bijuteria o artesania?

Per què no? És un espai obert i hem d'adaptar-nos com a espai polivalent. Seria més divers. Els coworkings més grans ja estan fent espais per tallers artesanals.

Però hi ha també exposicions. No és un espai només per treballar?

L'espai polivalent ja ho diu tot. Es pot tenir una exposició, un fotograf ho pot fer servir d'estudi, es pot fer presentacions de llibres... Aviat, per exemple, fan un taller d'arteràpia.

L'oferta s'ajusta a totes les butxaques?

Es fa tan barat com es pot, ajustant-se a les despeses. No es tracta de rendibilitat econòmica, sinó de mirar el benefici professional. Pots agafar una jornada completa que són 220 euros al mes, com mitja jornada o només dies puntuals. Però pot ser molt flexible, segons els que s'aporti a la comunitat. El coworking no ha de ser la teva empresa, ha de ser la teva utopia.

El cotreball és l'excusa per dir al senyor o la senyora «me'n vaig a treballar» sense que es noti?

És l'excusa per dir a la senyora, al gos o a qualsevol, per sortir de l'ambient de distraccions que tindries a casa. Però és més que això. Aquí et treus el pijama i véns amb pantalons a treballar.

Em pot posar un exemple de relació profitosa entre coworkers ara mateix al CoEspai?

El primer coworker que va venir és un programador i jo sóc dissenyador gràfic. Ahir, per exemple, parlàvem de posicionament a Google. Jo li explico unes coses i ell m'explica les seves estratègies. Ens ajudem mútuament.

No estem assistint a una bombolla d'espais de «coworking»?

Segurament sí. A Barcelona n'hi ha 80 i més de la meitat han sortit en l'últim any. Però cal diferenciar. Si es fa per una raó immobiliària es quedarà amb un centre de negocis. L'important és el que hi ha dins. S'ha de crear una comunitat.