Catalunya no és ni millor ni pitjor que els altres països. Té els seus inconvenients i els seus avantatges. Bé, d'inconvenients en té més que els altres, però sembla que ara sí que iniciem un nou trajecte per acostar-nos a la normalitat, i en aquests temps miserables que vivim és com una alenada de democràcia que feia temps que no vivíem.

Coincideix aquesta amb una altra bona notícia. Han calgut més de 70 anys perquè els bombardeigs que va patir aquest país durant la Guerra Civil arribin als jutjats. L'Audiència de Barcelona ha ordenat ara que s'investiguin els comandaments de l'aviació de l'exèrcit italià per les bombes que van llençar sobre els nostres avis durant la Guerra Civil i que van causar la mort d'unes 5.000 persones, la majoria civils. L'aviació feixista va bombardejar 143 poblacions catalanes. La denúncia l'han posat l'Associació Altraitalia i dos particulars, veïns de 83 i 93 anys de Barcelona. El Ministeri de Defensa italià haurà de trametre fes de vida i estat de cadascun dels 6.000 combatents que pilotaven els 759 avions amb els quals Mussolini va contribuir a destruir el país i aquell projecte de democràcia que no va poder ser.

Ja sabem que sempre hi haurà qui digui que tot això, la Declaració de Sobirania del Parlament o l'inici d'aquesta demanda judicial, són cortines de fum que no interessen ningú perquè el que preocupa als ciutadans és l'atur. D'altres pensem, en canvi, que si la democràcia que diuen que tenim s'hagués construït amb transparència, ara no tindríem problemes com el d'aquesta corrupció galopant. La impunitat ha creat monstres que ens han sortit molt cars i que encara paguem. Tot això ens beneficia. Naveguem, i confiem a no naufragar, cap a la normalitat democràtica.