Ara fa unes setmanes la Seguretat Social va anunciar que posava una calculadora de jubilacions online. Vol saber quant cobrarà quan es jubili? Aquesta és la gran pregunta que es fan els que freguen la seixantena. Poques coses generen més llegendes que la futura paga de jubilat. Va entrar tanta gent a calcular-ho que la plana va petar. Després resulta que la cosa no era tan senzilla. Calia tenir a mà tot l'historial laboral, i per obtenir-lo, calia fer primer un recorregut burocràtic, així que la cosa es va esbravar.

La jubilació mitjana dels gironins arriba just als 900 €. No ens ha d'estranyar que els que l'esperen aviat vulguin saber de quin mal han de morir. Als que encara ens falten uns quants anys el tema ens deixa més freds. No hem deixat de sentir, des d'abans de començar a treballar, que no podríem cobrar pensió perquè vam néixer en un baby boom. Vam enxampar l'Estat sense prou hospitals, sense parvularis suficients, amb poques escoles i l'enxamparem, és clar, amb els calaixos buits.

I és que això de la jubilació, més que una cosa que has anat pagant al llarg de la vida, sembla un regal immerescut. Amb la crisi del 2008 vam sentir que els jubilats nord-americans tornaven a treballar. Feien hores de vigilant en un pàrquing o en un supermercat perquè no arribaven a final de mes. Aquí, amb tal d'estalviar-se uns pempins, són capaços de tot. Els que es van pensar que podrien fer algun extra aquest Nadal fent d'això mateix a Ocho apellidos catalanes ja els han advertit que els descomptaran una part de la paga. Si enxampen algun avi passant les hores a la botiga on han treballat tota la vida, ja ha begut oli. Tant és que, amb 900 euros, la vida faci molta pujada.