El gironí que salva oceans

Enric Sala és un biòleg marí gironí que fa 8 anys va impulsar «Pristine Seas», un projecte dedicat a promoure la protecció d'espais marins mitjançant la sea declaració com a reserves marines. Des d'aleshores, ha contribuït a protegir 3 milions de quilòmetres quadrats.

13.10.2016 | 12:20
El gironí que salva oceans

Enric Sala (Girona, 1968) és un dels biòlegs marins més coneguts del món gràcies als documentals de National Geographic. Va créixer veient els documentals de Jacques Cousteau a la televisió, on veia un mar molt diferent del que ell experimentava a les platges de la Costa Brava, on ja hi havia pocs peixos i un fons marí degradat.

La passió pel mar el va portar a estudiar biologia marina. Va passar per la Universitat de Barcelona i l'Aix-Marseille Université, i va acabar als EUA, com a professor d'un institut oceanogràfic d'una universitat a Califòrnia. Va ser allà, on es va adonar de la seva «frustració» perquè «no estava fent res per frenar» la degradació del mar.

Ser escollit explorador resident per part de National Geographic l'any 2007 li va permetre fer un pas endavant i passar l'acció: «Vaig decidir dedicar la meva carrera a conservar el mar» va explicar Sala en una conferència.

Des d'aquesta posició va impulsar Pristine Seas (Mars verges), dedicat a promoure la protecció d'espais marins paradisíacs mitjançant la seva declaració com a reserves marines. Des de fa vuit anys, el projecte ha explorat i documentat 15 llocs verges de l'oceà a tot el món, dels quals vuit ja s'han protegit. Aquestes reserves marines ja cobreixen 3 milions de quilòmetres quadrats

Precisament aquesta setmana, National Geographic a difós a través de les xarxes socials un vídeo on s'explica l'evolució d'aquesta iniciativa inèdita al món i que ha ajudat a què l'espai mundial de reserves marines s'hagi duplicat en només dos anys.

«A través de l'exploració, la investigació científica, l'anàlisi econòmica i les normes i expansió, treballem per establir reserves marines on la vida marina pugui prosperar-garantint al mateix temps que seran tractats eficaçment en els pròxims anys» expliquen a la pàgina web del projecte.

La contaminació del mar, la sobrepesca, la pujada de la temperatura del mar, i l'acidificació de l'oceà per l'absorció de les emissions de carboni són, segons Sala, els principals problemes per a la salut de l'ecosistema marí.

Per a l'èxit de Pristine Seas, és clau l'associació amb caps d'estat, els governs locals i les comunitats, ONG i líders empresarials. Tot i que la a National Geographic Society és una de les entitats que més fons dedica a la preservació del medi ambient al món, encara són insuficients per a una iniciativa de l'envergadura de Pristine Seas.

Per això, tot i que Enric Sala passa bona part de l'any al mig del mar, també dedica una part del seu temps a la divulgació i als contactes amb líders de tot el món. Ha participat a l'Economic World Forum, a Davos, va tenir un paper fonamental per convèncer l'administració Obama perquè al 2014 aprovés la creació de la major reserva marina del món al mig de l'oceà pacífic, i fa pocs mesos es va reunir amb el president rus Vladimir Putin per buscar finançament per a la protecció de l'àrtic. Fa pocs mesos, Sala va publicar el llibre Pristine Seas: Journeys to the ocean's last wild places, una obra prologada per l'actor Leonardo DiCaprio, amic del biòleg i una de les personalitats que més ha contribuït a finançar Pristine Seas.

En aquest altre vídeo, es reprodueix una conferència que Sala va donar a la botiga de National Geographic a Madrid on explica la seva trajectòria.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema