Belén Fabra és Madame Bovary en la versió de la novel·la de Gustave Flaubert que, dirigida per Ángel Alonso, es podrà veure a La Planeta

Madame Bovary c’est vous?

Madame Bovary som tots. Nosaltres especulem sobre a què es referia Flaubert quan va dir «Madame Bovary c’est moi», potser volia dir que tots ho som una mica, per una raó o altra.

Havia llegit la novel·la?

No, abans de fer aquesta obra, no. N’havia sentit a parlar molt i n’havia vist alguna pel·lícula. Ara sí, és clar.

De «Diario de una ninfómana» a «Madame Bovary» ha baixat uns quants graons en qüestió de sexe.

(Riu) Sí, i és curiós que les experiències professionals més riques que he tingut han sigut llibres adaptats d’autors francesos. A banda dels que ha esmentat, Plataforma, d’Houellebeq.

L’adulteri està sobrevalorat?

Crec que moltes vegades ens escandalitzem hipòcritament. En realitat està molt més normalitzat del que volem reconèixer

La novel·la retrata una societat reprimida en qüestions de moral. Hem evolucionat gaire?

Home, entenc que hi ha coses que s’han de portar una mica... discretament, pel bé de tots. Pel bé de les relacions i perquè no es pot dir tot. A la cara de la gent no es pot ser honest a tothora. Som humans i a vegades ens deixem portar per necessitats vitals del moment. Això no ens converteix en adúlters ni en males persones, sinó senzillament en humans.

L’adulteri de Madame Bovary estava cantat: a alguna dona li agraden els apocats?

Ja ho diuen que a les dones ens agraden els que tiren a dolents.

Els cabrons, vaja.

Ho diuen, però no hi estic d’acord. Hi ha etapes de la vida que sí, et pot atraure aquesta cosa més bàsica de l’home. No té a veure amb l’edat, depèn de l’època en què t’agafa.

La pobra Emma vivia en un poble de províncies, hipòcrita i caspós. Viure a Girona li ha anat bé per entrar en el personatge?

Uiuiui, per què? (riu). Jo no penso que Girona sigui així.

Però si el poble dels Bovary és Sodoma, al costat de Girona.

Ha, ha, jo estic molt a gust a Girona. És una ciutat molt bonica i molt tranquil·la, on he conegut gent fantàstica. La hipocresia és a molts llocs, cap ciutat en té el patrimoni.

Quina convenció moral detesta?

(Pensa) Les aparences, que els donem massa importància, sigui per qüestions laborals o inclús personals. Més que detestar-ho, ho trobo una mica trist.