un quilo de testosterona a la Xina costa aproximadament 700 euros i un cop diluïda es poden aconseguir 250 pots de 50 mil·lilitres, que al mercat il·legal es venen per uns 50 euros cada un. El resultat: 12.500 euros de benefici a canvi d'una petita inversió. La fabricació i venda il·legal de medicaments per augmentar la massa muscular, la base de la qual és la testosterona, és només un dels exemples d'un negoci que mou al món 4 bilions d'euros a l'any, va assenyalar a Efe l'inspector en cap de la Secció de Consum, Medi Ambient i Dopatge en l'Esport de la Direcció General de la Policia, Javier Molinera de Diego. Aquesta secció especialitzada, formada per 21 agents, treballa en coordinació amb policies de totes les comunitats autònomes per detectar l'existència de grups organitzats que pugnen per aconseguir amb el control del tràfic il·legal de medicaments, un mercat emergent que abasta la producció, l'emmagatzematge i la distribució.

Un tràfic il·legal que aconsegueix grans beneficis i que pot posar en risc la salut dels ciutadans, segons s'ha posat en relleu a PharmaLog 2016, una jornada en la qual experts de diferents àmbits han debatut sobre la cadena de subministraments dels medicaments.

El comerç il·legal de fàrmacs és el tercer en rendibilitat per darrere del tràfic d'éssers humans i el d'armes, i competeix amb el de drogues.

S'estima que a Espanya aquest negoci va moure uns 1.400 milions d'euros el 2015. Aquí es ven entre un 10 i un 15% de tots els productes falsificats que es distribueixen a Europa. A més, l'any passat la policia va detenir 200 persones vinculades amb el tràfic il·legal de medicaments, va desarticular 12 grups criminals, va desmantellar 9 laboratoris clandestins de producció de medicaments i va intervenir uns 5 milions de dosis.

Es tracta principalment de «medicaments d'estil de vida» (augment de massa muscular, aprimar, tractament de disfunció erèctil ), ansiolítics i també «productes miracle», com els destinats al tractament del càncer, que tenen un ampli mercat procedent de pacients terminals que volen creure que es curaran.

Normalment la fabricació d'una dosi d'un «medicament miracle» costa 10 cèntims i es pot vendre per entre 450 i 500 euros. «El benefici és brutal», subratlla aquest expert.