L'estudi publicat ahir per Current Biology ha tornat a demostrar que humans i ximpanzés tenen moltes coses en comú: aprenen tasques de la seva mare i les reprodueixen.

Aquesta és la primera vegada que un grup d'experts ha demostrat que els ximpanzés aprenen de les seves mares determinats estils de neteja personal i els reprodueixen de manera idèntica fins i tot molt temps després que aquestes hagin mort.

Per al professor Richard Wrangham, autor de l'estudi, aquest descobriment mostra «com de forta és la influència materna» i va destacar que era «realment encantador» veure com un simi de gairebé 40 anys «encara feia el mateix que la seva mare, la qual havia mort feia molt temps».

Els ximpanzés dediquen bona part del dia a la seva neteja personal, que solen realitzar per parelles, un comportament que és universal, excepte quan realitzen un tipus de condícia denominada de «braç amunt».

En aquest cas, els micos alcen el braç del company de condícia i mentre tots dos el mantenen aixecat poden creuar-los o donar-se les mans, mentre que amb la mà lliure segueixen la condícia.

Per estudiar aquest comportament en profunditat, els experts van analitzar vuit poblacions de ximpanzés d'Àfrica per comprovar quin tipus d'encaixada es donen, si és que ho fan, o si entrecreuen els braços.

Els experts van arribar a la conclusió que una forma de realitzar la condícia o una altra no està relacionat amb factors com l'amistat, el sexe o l'edat, sinó que depèn de què van aprendre de petits de la seva mare.

Les cries de ximpanzé aprenen diversos comportaments de les seves mares, des de quins aliments menjar a usar certes eines, i el procés de neteja personal el realitzen gairebé exclusivament amb ella fins que tenen uns dotze anys.

«Fins i tot quan són adults i fa molt temps que les seves mares han mort, ells ho segueixen realitzant com ho feien elles», va indicar Wrangham, qui va afegir que «aquesta és la primera vegada que algú s'adona d'aquesta peculiaritat i el patró està totalment clar».

El següent pas és saber, quan s'uneixen dos animals amb comportament diferent, per què predomina una tendència i no una altra, quin dels dos decideix i per què.