Pensava que els monjos budistes eren sempre homes. Tan poc coneixem el budisme aquí?

A l'escola de budisme que practico hi ha completa igualtat, se'n diu la ment d'equanimitat. És igual si ets home o dona, occidental o oriental. Ser una persona ordenada, significa que prens uns vots i els mantens durant un temps establert, el gènere no importa.

Ni vesteix de taronja ni va rapada al zero: com sabem que no és una impostora?

Els cabells normalment el duem curtets i els hàbits són un disseny del gran mestre i erudit Yhe Tsongkhapa, que ve de la tradició Kadampa de budisme Mahayana. Segons les diferents escoles porten un tipus d'hàbits o un altre.

Què és la pau interior?

Felicitat veritable.

Com s'aconsegueix?

Familiaritzant la ment amb pensaments positius, és a dir, virtuosos. La meditació és l'eina que ens ajuda a aconseguir-la.

Un banquer pot tenir pau interior?

Per descomptat! Pot tenir-la i ha de tenir-la (riu). Hem d'aprendre a diferenciar entre els problemes externs i els problemes interns. Els problemes externs han d'arreglar-se amb mètodes externs, però els nostres problemes interns només els podem arreglar aprenent a establir la pau en el nostre interior.

No sembla fàcil.

Aquesta és la nostra oportunitat i en realitat aquesta és la nostra responsabilitat. Està molt ben explicat en el llibre Com solucionar els nostres problemes humans, del venerable Guehse Kelsang Gyatso Rimpoché.

Prestem massa atenció al passat i al futur?

Sí, necessitem aprendre mètodes per pensar en positiu. Mètodes estables, que funcionin i que ens ajudin a despertar el potencial que tots tenim de pau interior i felicitat.

Com hauríem de comportar-nos en aquestes festes de Nadal que s'acosten?

Amb pau i si no la tenim? adonant-nos que ens falta. I per als propòsits del nou any, buscar un gimnàs mental (riu).

Meditar és el mateix que anar a l'església i resar?

Tots busquem el mateix, potser els mètodes són una mica diferents. Qualsevol persona que intenti millorar la seva naturalesa humana i tenir un bon cor és digna d'admiració.