Plora, el mar?

No en tinc cap dubte, només cal veure el que hi està passant. Veu tot l´horror que està passant en les seves aigües i no pot fer res per solucionar-ho. Estic segur que plora.

I vostè?

Jo he plorat moltes vegades, amb motiu de la crisi dels refugiats. He plorat pensant en quina és la naturalesa de l´home, que permet aquesta negror. I perquè veig molt difícil que hi trobem una solució.

Tots en som responsables?

Sí, tots. L´ésser humà en general és el responsable del que està passant amb els refugiats. Tots hauríem d´exigir un altre tracte, hauríem de pressionar els governs, de sortir cada dia al carrer. I no s´està fent.

Home, potser alguns en són més responsables que altres, no?

Està clar, evidentment els que tenen capacitat de decidir, o sigui els que governen, en són més responsables. Però som nosaltres els qui els hem posat allà, alguna cosa hi tenim a veure, amb el seu comportament.

Ara s´acosten dates especials, però no sé si de caritat o de solidaritat.

Aquesta és la clau. Això ens toca el cor un o dos dies en concret, i després seguim amb la nostra vida com si res. En algun moment som caritatius, però no som gaire solidaris. Per sort no tothom és així, hi ha gent solidària i compromesa, aquesta campanya n´és la mostra.

«Casa nostra, casa vostra». És que hi ha casa d´algú?

Ens hem construït cases privades, projectes tancats... però ni la Terra ni la vida són de ningú. Tant de bo fóssim més solidaris amb tots els que volen venir.

L´estat espanyol no sembla tenir ganes d´acollir. Què li fa pensar que Catalunya pugui ser diferent?

La diferència la pot marcar la societat, no els governs. I el poble català ha demostrat sempre ser solidari i acollidor. És el poble qui pot pressionar el govern perquè compleixi les promeses que va realitzar sobre acolliment de refugiats.

El miniconcert inclou un tema de Dylan, «Blowin in the wind». De debò creu que la resposta és en el vent?

No sé on és la resposta, no sé ni si hi ha resposta. En tot cas, l´hem de buscar en el vent i en els altres elements naturals, està demostrat que no la tenen els homes.

Més d´un li dirà que si tan partidari és de l´acolliment, perquè no acull refugiats a casa seva?

És que el problema ja no és aquest, tant de bo ho fos. El problema actual és que ni tan sols poden venir, no hi ha ni l´opció d´acollir-los. Després ja veuríem on, Catalunya és molt gran, no costaria gaire trobar llocs on poguessin viure.