l professor de Neurociència de Ciències de la Salut de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Diego Redolar, defensa l'aplicació de la realitat virtual als pacients d'Alzheimer perquè els ajuda a retardar l'avanç de la malaltia. Revisitar els llocs on anava de vacances, el carrer on va treballar durant anys, l'antic barri on va viure o el bar on tant li agradava anar i que l'Alzheimer li està esborrant de la memòria és possible gràcies a les tècniques de realitat virtual, que barregen imatges, sons i fins i tot sensacions, assenyala Redolar. El professor explica que, en les fases inicials d'aquesta demència neurodegenerativa, el pacient té pèrdues d'atenció i de memòria, ja que les primeres neurones que comencen a morir són les relacionades amb aquestes funcions.

«Estimular aquestes funcions és molt positiu per a la resta de neurones que encara estan vives i fa que la malaltia no avanci tan ràpidament», subratlla l'expert.

Redolar compara els resultats d'aquestes tècniques de realitat virtual amb l'activitat mental que ha tingut el pacient al llarg de la vida, la qual cosa «denomina reserva cognitiva».

«En una persona predisposada genèticament a patir Alzheimer o amb més factors de risc, però que ha tingut molta activitat mental al llarg de la seva vida, els símptomes podrien aparèixer més tard, ja que la reserva cognitiva li permet afrontar els canvis cerebrals provocats per la malaltia minimitzant les manifestacions clíniques», afirma.

Fases inicials

El mateix ocorre si s'apliquen tècniques de realitat virtual en fases inicials: l'evolució podria ser més lenta, assegura. Redolar, que també és director del Cognitive Neurolab, sosté que la realitat virtual és també «una alternativa molt prometedora» des del punt de vista emocional i afectiu del pacient, perquè les neurones de la regió de l'hipocamp, una de les primeres estructures cerebrals danyades per l'Alzheimer, són importants per l'estat d'ànim de les persones.

«La connectivitat de l'hipocamp amb altres estructures no funciona correctament i això pot provocar efectes nocius sobre l'estat d'ànim», afirma Redolar, que sosté que l'adopció de tècniques de realitat virtual o videojocs ajuda al fet que les neurones funcionin bé durant més temps.