John Verdon, autor del «best-seller» internacional «Sé el que estàs pensant», presenta avui a la Llibreria 22 «Cremaràs en la tempesta», una nova aventura de Dave Gurney, detectiu d´homicidis retirat del Departament de Policia de Nova York

Li fan por les tempestes?

Em fan por i m'emocionen a la vegada.

Parlant de tempestes: el president del seu país és un expert a provocar-les?

Molt del que Trump diu sembla que provoca divisió, i la divisió, entre certs segments de la població, malauradament, provoca tempestes.

«El món roba als Estats Units», ha dit Trump recentment: ho comparteix?

No soc economista, i no estic segur què vol dir realment aquesta frase. Això no obstant, no és un sentiment que jo mai hagi tingut.

És casual que al seu país tants joves negres morin per trets de la policia?

Bé, no puc formular una resposta senzilla a aquesta pregunta; els problemes de racisme als Estats Units fa més de 300 anys que existeixen, i el problema és massa profund i complex per donar una resposta curta i senzilla.

Diria que el seu és un país racista?

Diria que els Estats Units són un país on el tema de la raça està molt present; el terme «racisme» implica un nivell molt alt d'opinió negativa i d'hostilitat, que ben segur existeix en certs individus a diferents nivells i que no es troben en altres.

Va començar de publicista a Manhattan: era com el Don Drapper de Mad Men?

Només vaig veure un episodi d'aquesta sèrie, per tant, no estic segur si m'hi assemblo...

Què té Nova York, que n´ha acabat fugint?

Nova York és una ciutat, massificada, amb un ritme frenètic i molt sorollosa; on vivim ara és un lloc tranquil, preciós i ple de calma. La qualitat de vida és una de les característiques que la meva dona i jo valorem moltíssim.

Com a expert en novel·la criminal: la construcció d´un mur a la frontera pot reduir la criminalitat?

El focus on jo em centro com a novel·lista de novel·la negra sempre ha estat en el comportament de l'individu, en els motius individuals, i portar aquests individus davant de la justícia. Reduir la presència criminal en general és un tema de molta envergadura del qual no soc un expert.

Li agrada que tothom pugui portar armes lliurement?

Sabent qui hi ha tants accidents amb armes, la seva existència no em tranquil·litza ni em fa sentir segur.

Vostè n´ha portat alguna vegada?

No, mai.