El 46% dels joves viu de lloguer, per sota de la mitjana de joves que arrenden habitatges a Europa (52%), segons dades d'una enquesta realitzada entre més de 2.500 europeus d'entre 18 i 30 anys per Uniplaces.es i que recull el portal web Fotocasa.

La plataforma de reserva d'allotjament per a estudiants explica que la pujada dels lloguers fan que ara molts joves es plantegin si és millor llançar-se a comprar o compartir allotjament per reduir despeses.

L'estudi mostra que el 67% dels joves que viu a Europa està disposat a pagar fins a 400 euros al mes per una habitació en un pis compartit, mentre que en el cas d'una hipoteca, el 21% incrementaria aquesta quantitat fins arribar als 500 euros al mes.

No obstant això, aquesta xifra «pot ser difícil d'assumir pels joves que comencen la seva vida laboral, els quals al final els resulta més econòmic compartir habitatge», explica el cofundador de Uniplaces, Mariano Kostelec.

Així mateix, l'enquesta revela que el principal avantatge que té el lloguer enfront de la compra és la llibertat que aporta als inquilins. En concret, sis de cada deu joves afirmen que aquesta opció els permet traslladar-se de ciutat o canviar d'allotjament en qualsevol moment sense el problema que li suposaria tenir el seu habitatge tancat mentre ells no hi son o buscar inquilins.

Si es vol viure al centre de grans ciutats com Barcelona, París o Londres el més econòmic és llogar un habitatge, ja que l'opció de comprar un immoble en aquestes zones no està a l'abast de tothom.

De fet, el 37% dels joves europeus consultats assegura que entre els avantatges de llogar es troba el d'accedir a habitatges més cèntrics. El tercer avantatge que té el lloguer per als consultats té relació amb l'àmbit econòmic, ja que el 26,4% prefereix invertir els seus diners en altres coses.

D'altra banda, la idea d'estar lligat a una hipoteca és una opció que rebutja el 26% dels joves europeus. «La crisi econòmica sembla haver deixat empremta en els més joves ja que la compra d'un habitatge es veu com una cosa que pot esdevenir un problema futur si perden els seus llocs de treball o redueixen els seus ingressos», assenyala Uniplaces.

Finalment, encara que els joves valoren els avantatges de viure de lloguer, també troben beneficis a l'hora de comprar un habitatge.

No obstant això, semblen estar poc preocupats pel cost econòmic de comprar, ja que a l'hora de valorar l'adquisició d'un habitatge tenen en compte, primer, l'estabilitat i seguretat que això suposa i, segon, que el fet de comprar una casa implica que aquest espai és propi de manera que la decoració és al seu gust.

En qualsevol cas, entre els avantatges econòmics que més valoren els joves d'adquirir una casa en propietat es troben que a llarg termini s'estalvia diners si es compra un habitatge en comptes de llogar-lo (39%), i que adquirir una casa és una bona inversió (33%).