Els preus de l'habitatge encadenen tretze trimestres d'increment i Catalunya és la segona comunitat, després de Madrid, on més creixen els preus respecte a fa un any, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). En concret, els preus dels habitatges a Catalunya van créixer un 9,3% durant el segon trimestre d'aquest any en relació amb el mateix període de l'any passat. Això són cinc dècimes més que el primer trimestre d'aquest any, que va registrar un augment del 8,8%, i l'increment més destacat des de l'inici de la crisi, concretament del segon trimestre del 2007 (+10,3%).

Per tipus d'habitatge, els preus dels pisos nous van pujar aquest segon trimestre un 7,8%, mentre que els de segona mà van pujar fins al 9,5%, segons l'INE. D'altra banda, en relació amb el trimestre anterior, els preus dels pisos nous a Catalunya van créixer un 3,9% i els de segona mà un 2,9%.

Ara, però, la crisi política que viu el país podria frenar el creixement. El preu de l'habitatge a Catalunya ha pujat un 6,1% a l'octubre respecte al mateix mes del 2016, cosa que, segons el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, suposa un «brusc» alentiment respecte al que ha passat des de juny, quan, segons el sector, els preus creixien al Principat a doble dígit. Segons dades del sector, al juny els preus de l'habitatge a Catalunya van pujar l'11,3%, al juliol el 12%, a l'agost l'11,6%, al setembre el 10,6% i, ara, a l'octubre només el 6,1%.

D'altra banda, des del Col·legi i l'Associació d'Agents Immobiliaris (API) de Girona afirmen que «aquestes variacions puntuals inferiors en creixement» respecte altres mesos ja s'han viscut en aquests tretze trimestres d'increment dels preus de l'habitatge. «A data d'avui, amb les dades a la mà, hem de dir que no té res a veure la situació política que viu Catalunya» amb aquesta petita frenada dels preus que s'ha registrat el mes d'octubre, explica el president dels API a Girona, Ramon Corominas. «Ho podrem matisar racionalment quan tinguem les dades de variació del nombre de compravendes tancat a finals del present any. Aquesta dada serà essencial per respondre amb més dogmatisme», apunta Corominas.

Tot i això, el sector immobiliari gironí sí ha notat la crisi política que viu Catalunya. «Ens trobem amb més influències negatives en inversions estrangeres o en segones residències, que no pas en inversions nacionals o en primeres residències», explica Corominas.

Segons el ministre de Foment, on fonamentalment pateix el mercat immobiliari en moments d'inestabilitat és en el finançament, sobretot en l'estranger, que estava aportant més que el nacional i que davant la inseguretat jurídica es planteja si és el moment adequat de seguir aportant crèdit. Aquesta inestabilitat implica també que s'alenteixin promocions ja en marxa i que es retardi l'inici d'altres, va afegir el ministre, que va apuntar que aquestes qüestions tindran una major repercussió en el mercat a mesura que passin els mesos. Tot i això, els preus dels habitatges, tant a Catalunya com a Espanya, continuen creixent mes rere mes.

El sector es recupera

En el conjunt d'Espanya, el preu de l'habitatge va créixer un 5,6% el segon trimestre d'aquest any. Per al director del gabinet d'estudis de pisos.com, Manuel Gandarias, aquestes xifres presentades el setembre mostren que el «sector s'està recuperant». Gandarias va destacar Madrid, Catalunya i Balears com les regions «que estan al capdavant» d'aquests creixements, i són «les puntes de llança» de la recuperació del sector. Per Gandarias «és essencial» que el preu del sòl per a noves promocions no es dispari. En cas d'ocórrer, va comentar que «és molt probable» que aquest sobrecost acabi traslladant-se als preus de venda.

També va mostrar la seva opinió la responsable d'Estudis de Fotocasa, Beatriz Toribio, qui va exposar que el primer semestre al mercat immobiliari va registrar una intensitat que ella no veia «des de molt temps enrere», però va advertir que la tendència és cap a la normalització.

Sobre les dades de l'INE, Toribio va exposar que reflecteixen que aquestes pujades «no són generalitzades» i que els preus es mouen «a diferents velocitats». En aquest sentit, va subratllar que Madrid, Catalunya i les principals destinacions turístiques de la costa mediterrània són les que estan concentrant els majors increments en la comparativa interanual. En la resta, va comentar que «es mantenen estables o es registren caigudes suaus».

Toribio va recordar que, malgrat aquests increments, el preu de l'habitatge a Espanya està un 42% per sota dels màxims aconseguits el 2007, segons les dades de Fotocasa. Entre les vuit comunitats autònomes que han registrat augments interanuals de preus en els habitatges en el segon trimestre destaquen els increments a Balears, d'1,9 punts percentuals; País Basc (1,2 punts) i Cantàbria (1,1 punts).

Sobresurten els descensos de preus en els habitatges de l'Aragó, Astúries i Castella i Lleó, amb baixades de 2,1, 1,7 i 1 punts percentuals, respectivament. En el segon trimestre i en comparació del trimestre anterior, han apujat els preus dels habitatges en la majoria de les regions, amb especial repercussió a Madrid, amb una alça del 3,4%; i Cantàbria, amb un 3,2% més.