Sempre que s'empren una obra o millora a la llar, s'hauria de plantejar com afectarà la despesa d'energia i triar aquelles accions que ajuden a disminuir realment aquesta despesa. El terme rehabilitació energètica, tan de moda últimament, consisteix a aconseguir que la despesa energètica disminueixi un cop acabada la reforma.

En aquesta línia, la Generalitat de Catalunya aposta per les Subvencions per a la rehabilitació d'edificis d'ús residencial. Es tracta d'ajudes destinades a rehabilitar elements comuns i espais privatius comunitaris d'edificis d'ús residencial, per obres de conservació, millora de la qualitat i sostenibilitat o per realitzar ajustos raonables en matèria d'accessibilitat. Les actuacions que acostumen a dur-se a terme són la rehabilitació de façanes, de cobertes o canvis en les instal·lacions.

Aquestes accions de rehabilitació, a més de millorar l'eficiència energètica, ajuden a rehabilitar edificis antics i a regenerar barris cada dia més deteriorats. Moltes d'elles, permeten estalviar un 30% de la demanda d'energia per calefacció i refrigeració gràcies a millorar l'aïllament, centralitzar els sistemes o implantar energies renovables. Així ho testifiquen des del portal web Fotocasa.

A més, tal com dicta la llei, tots els edificis de nova construcció i els edificis existents que siguin objecte de compravenda o arrendament estan obligats a tenir un certificat d'eficiència energètica. Es tracta d'un procés pel qual es verifica la conformitat de la qualificació energètica obtinguda mitjançant qualsevol de les eines reconegudes per obtenir aquesta qualificació.

Obres més freqüents

De totes les millores que es poden dur a terme, la més habitual és la instal·lació d'aïllament tèrmic en les façanes. Aquesta actuació permet reduir, en un alt percentatge, l'intercanvi de calor amb l'exterior, el que es tradueix en un estalvi del 30-40% del consum energètic, tant de calefacció com de refrigeració. Aquesta reducció del consum ajuda al fet que l'amortització de la inversió realitzada estigui al voltant dels 5-10 anys.

Un factor molt important a tenir en compte són les finestres, l'aliat perfecte del sistema d'aïllament tèrmic per evitar l'intercanvi excessiu de calor amb l'exterior o les infiltracions d'aire exterior. Unes bones finestres, per exemple amb marcs de PVC i vidres dobles sota emissius, eviten que a l'hivern es perdi la calor utilitzat per escalfar l'habitatge i, a l'estiu, es perdi el fred aconseguit amb l'aire condicionat. La inversió de les finestres acostuma a ser elevada, però la seva vida útil és d'uns 50 anys. Per tant, si les finestres utilitzades permeten aïllar correctament el buit de la façana, es pot disminuir la demanda de calefacció i refrigeració fins a un 40%, la qual cosa permet una amortització relativament ràpida de la inversió.

Atenent les instal·lacions de calefacció o de calefacció i aigua calenta sanitària, la mesura d'estalvi més habitual és substituir les calderes antigues per calderes d'alt rendiment energètic.

Per exemple, una opció és substituir una caldera mixta atmosfèrica, la qual té un rendiment del 80-85%, per una de condensació amb un rendiment que pot arribar al 101-102%. Això suposaria un estalvi anual de consum energètic d'uns 400-500 ?, sobretot en zones amb hiverns més durs.