La vinculació i el compromís d'Endesa en el dia a dia del territori fa que el desenvolupament sostenible sigui un pilar essencial en l'estratègia de l'empresa. La dimensió ambiental té un pes molt important en totes les activitats de la companyia i en la posada en marxa de nous projectes. Des de fa anys, Endesa ha identificat l'aigua com un recurs estratègic i ha focalitza grans esforços en la gestió integral dels seus usos en tots els àmbits d'activitat.

La generació hidràulica és una peça clau com a energia renovable, ja que en els propers anys aquest tipus d'energies guanyaran terreny i, per tant, contribuiran en el desenvolupament futur i sostenible del territori. En aquest sentit, la producció hidroelèctrica d'Endesa durant el 2017 ha representat un 6,3% de la producció total -amb descens respecte a anys anteriors a causa de la sequera que s'ha patit en el conjunt de l'Estat- i amb un parc hidroelèctric que representa el 19% de la capacitat instal·lada.

A Catalunya, la producció d'energia hidroelèctrica durant el 2017 ha estat de 2.837.632 MWh, mentre que el volum útil hidroelèctric ha estat de 936 hm3 (40,4%). Aquestes xifres representen una reducció del 7,9% pel que fa a la producció, vinculada a una disminució del 13,8% pel que fa al volum útil d'aigua per a ús hidroelèctric, ja que per poder produir energia hidroelèctrica primer s'han d'haver cobert tres necessitats essencials amb l'aigua emmagatzemada: el consum de boca, el cabal ecològic dels rius i el rec de terrenys. Per tant, en disposar de menys reserves d'aigua s'ha pogut produir menys.

Endesa compta amb un Pla de Sostenibilitat, el qual forma part del compromís amb el desenvolupament sostenible com a part essencial de l'activitat de l'empresa. És per això que periòdicament la companyia fixa objectius sobre la reducció del consum de l'aigua, entre d'altres, per tal de fer un ús eficient tant en les instal·lacions de generació així com en les oficines de l'empresa.

Endesa realitza sempre l'optimització dels usos d'aigua dolça de manera que en més de la meitat dels centres de producció ja no se'n consumeix. Així, per exemple, centrals tèrmiques s'abasteixen únicament d'aigua salada per a tots els seus usos i fins i tot centrals hidroelèctriques realitzen un ús de l'aigua sense consum.

Cal destacar, també, que tots els centres de producció d'Endesa que consumeixen aigua ho fan dins el valors normals esperats per a centrals de les diferents tecnologies utilitzades, ja que totes les centrals disposen d'un sistema de gestió ambiental certificat ISO 14001, que fixen objectius de reducció de consums d'aigua o de millora d'abocaments, mesures que permeten reduir la disponibilitat d'aigua dolça en les seves respectives conques. Així, centrals hidràuliques d'Endesa a Catalunya, repartides entre les diferents demarcacions, han rebut també la Certificació Ambiental Multiemplaçament atorgada per AENOR, l'Associació Espanyola de Normalització i Certificació, una entitat dedicada al desenvolupament de normalització i la certificació en tots els sectors industrials i de serveis.