Les alertes sobre el canvi climàtic i l'escassetat de plujes han posat en alerta la societat i termes com sostenibilitat s'han posat a l'ordre del dia. Una paraula que també ha entrat en el món de la construcció. Un habitatge sostenible és un dels aspectes que cada vegada més gent demana.

Un bon disseny de l'espai és el primer primer pas perquè l'habitatge sigui sostenible. I és que si l'edifici està ben pensat des del concepte arquitectònic, no caldrà posteriorment dotar-lo de grans instal·lacions de climatització, que tenen un cost molt alt.

Actualment hi ha diferents terminologies que distingeixen un edifici que compta amb el certificat d'eficiència energètica. Un d'ells és el Passivhaus, que fa referència a l'estàndard de construcció nascut a Alemanya, fa més de 25 anys, fruit de rellevants investigacions sobre eficiència energètica. A més de disminuir de forma considerable el consum energètic d'una edificació, l'estàndard Passivhaus també reivindica la preservació dels recursos naturals i el confort de la llar a través d'un habitatge saludable.

La millora de les condicions de salut i benestar d'aquest estàndard de construcció es deu, en gran part, a la recuperació de l'escalfor -subministrada pel flux d'aire continu preescalfat- i al sistema de ventilació mecànica. Tots dos allunyen els problemes d'humitat de l'habitatge, així com els agents patològics transportats per l'aire.

A més de comptar amb més aire fresc que les tècniques de construcció tradicionals, els edificis Passivhaus reuneixen altres valors afegits com alts nivells d'aïllament combinats amb finestres i portes de qualitat superior.

Malgrat que hi ha una certificació per garantir la combinació de tots els elements, els paràmetres Passivhaus no dicten cap sistema de construcció en particular. A la pràctica qualsevol edificació pot adaptar-se per aconseguir, en gran mesura, assimilar-se a les construccions Passivhaus, sempre que compleixi els seus fonaments primordials.

L'eficiència i l'estalvi energètic són conceptes molt importants en l'edificació Passivhaus, ja que els costos de l'energia són una preocupació constant per als propietaris. Però no són els únics. La gestió de la humitat dins de la llar també és important per evitar els símptomes de l'anomenat edifici malalt i els danys a llarg termini que produeix en la construcció i als propietaris.

Altres qüestions importants s'alineen el concepte Passivhaus cap a la construcció ecològica i la preservació de recursos naturals, principalment els baixos nivells de contaminació emesos i la baixa demanda energètica dels habitatges Passivhaus.

Per aconseguir que un habitatge compti amb la certificació Passivhaus ha de comptar amb un bon aïllament, hermeticitat, envidrament, així com una bona qualitat de l'aire interior.

Aïllament

Tot el voltant de l'edifici ha de ser dissenyat per limitar la pèrdua d'energia. En aquest sentit, l'elecció d'unes bones finestres amb excel·lents propietats aïllants és fonamental.

Hermeticitat

L'embolcall tèrmic ha d'estar constituït per una capa impermeable que impedeixi la formació de ponts tèrmics.

Envidrament d'alt rendiment

Aquest principi fa referència a les portes i finestres de doble o triple vidre, amb revestiments de baixa emissivitat.

Qualitat d'aire interior

Tots els espais han de ser ventilats mitjançant la utilització d'una unitat de ventilació mecànica amb recuperació de calor (MVHR). Així mateix, aquesta unitat ha de ser eficientment energètica perquè l'habitatge pugui aconseguir l'estàndard Passivhaus.

Disseny dels vidres

A més de comptar amb una perfileria de qualitat, els vidres utilitzats en els tancaments de l'habitatge han d'estar dissenyats per aconseguir maximitzar els guanys solars i també per reduir el risc de sobreescalfament durant les èpoques més caloroses de l'any.