Gairebé 300 alumnes de primer a sisè de primària van estrenar ahir la nova escola Sant Iscle de Vidreres, on faran classe a partir d'ara. Tal com va avançar l'alcalde, Jordi Camps, a Diari de Girona, el trasllat del material de l'antiga escola al nou centre es va fer la setmana passada aprofitant que la mainada tenia cinc dies de festa per la celebració del Carnaval i del Ranxo. «Les classes han pogut començar amb total normalitat i tal com estava previst», va valorar ahir Camps.

La construcció de la nova escola, situada al costat de la pineda d'en Masó, va començar el passat mes de setembre, tot i que inicialment estava previst que comencés la primera setmana del mes de juny i acabés al novembre. Durant aquests mesos, les actuacions van permetre la col·locació i consolidació de les 32 estructures modulars de 75 metres quadrats cadascuna, en dos pisos, entre altres treballs. A més, el nou centre disposa d'un gimnàs, una sala polivalent, una biblioteca i una sala d'informàtica.

Feia gairebé dues dècades que els veïns d'aquesta localitat reivindicaven una nova escola, ja que la primera Sant Iscle, situada al carrer Orient, es va construir fa més de 50 anys i la manca d'espai va obligar els diferents governs municipals a fer ampliacions per fases. A més, l'estructura -faltada d'instal·lacions bàsiques com un gimnàs- patia deficiències i problemes d'aluminosi, entre altres problemàtiques.

L'any 2003 es va encarregar un avantprojecte per adequar l'edifici del carrer Orient, però a causa del seu cost, es va optar per construir una escola nova. L'any 2009 es va adjudicar l'obra, però, amb l'esclat de la crisi econòmica, el projecte va quedar aturat. Va ser Jordi Camps qui va reactivar la petició de la nova escola, que, inicialment, estava prevista per a l'any 2026.

Finalment, l'abril del 2018, l'Ajuntament de Vidreres i la Generalitat van aconseguir desencallar aquesta obra després d'anys negociant el conveni perquè les dues administracions financessin l'actuació a parts iguals. El cost total de la construcció és de 3.135.000 euros, dels quals cada part en pagarà el 50%, és a dir, 1.576.500 euros. De moment, els diners han estat avançats per l'Ajuntament, que va demanar un crèdit de 3,2 milions d'euros.

En relació amb l'edifici que fins la setmana passada era l'escola del poble, està previst que sigui enderrocat i que, en els terrenys que quedin desocupats, s'hi construeixi un centre de dia.