L'any 1972, en un petit estudi de Bristol, dos joves somiadors anomenats Peter Lord i David Sproxton van creure que, a pesar dels avenços que s'estaven esdevenint en el cinema d'animació, ells podien fer-se un lloc dins el gènere mitjançant la creació de personatges amb plastilina filmats amb la tècnica del stop-motion o animació pas a pas.

D'aquesta passió i convicció van sorgir els estudis Aardman i tot un reguitzell de personatges com el xai Shaun, el Timmy o els inseparables Wallace & Groomit, que han fet des de aleshores les delícies de petits i grans a la televisió.

L'any 2000, en col·laboració amb la productora de Steven Spielberg Dreamworks, van fer el pas a la gran pantalla amb Chicken Run, film que va donar el tret de sortida a una filmografia que a pesar de no comptar a voltes amb el beneplàcit del gran públic, ha generat una admiració consensuada entre els amants de l'animació i ha desembocat en la rotunda obra mestra que va esdevenir el seu darrer film El xai Shaun (la pel·lícula).

A Cavernícola, la seva darrera proposta, els estudis Aardman conviden l'espectador a presenciar un inusual xoc de civilitzacions: els pobladors de l'edat de pedra contra els nous i moderns integrants de l'edat de bronze.

Els primers, a pesar de ser d'allò més primitius, no veuen amb bons ulls aquest canvi de civilització, fet que provocarà que encomanin al seu improvisat líder Dug i al seu inseparable Hognob (animal que esdevé una esbojarrada mescla de porc senglar i gos) la missió de triomfar en aquest xoc evolutiu.

Amb un argument que pot esdevenir metàfora evident de la convivència actual entre les propostes d'animació generades per ordinador envers la tradició i classicisme que destil·len els mateixos estudis Aardman, Cavernícola s'estrena a les nostres contrades tant en la seva versió doblada en castellà com també en català.