Espanya és un lloc de videojocs. El nostre és el quart país europeu en vendes de videojocs segons AEVI, la patronal del gremi. Tan sols superats per Alemanya, el Regne Unit i França, el sector del videojoc va facturar al nostre país el 2016 1.163 milions d´euros, dels quals 382 -un 32,85%- van ser vendes en línia. El segment dels jocs en format digital va ser, precisament, el que més va créixer el 2016, amb un augment del 30,82% segons les xifres del Gametrack elaborades per la ISFE.

Aquests números, els millors obtinguts per la indústria espanyola del videojoc des de 2009, amaguen una dada reveladora segons un estudi del portal Idealo: les dones espanyoles són les que més videojocs compren en línia de tota Europa. Segons aquest informe, el 27% de les vendes d´aquest tipus d´entreteniment digital que es fan a través d´internet és realitzat per dones. Aquesta dada situa Espanya al capdavant d´Europa, per davant de França, Àustria i Alemanya. Molt més enrere es troba Gran Bretanya, on tan sols el 18,60% de les persones que compren videojocs en línia són dones.

En l´àmbit purament empresarial cal destacar que Espanya és un país diferent de la resta en la lluita per la igualtat de sexes al món dels videojocs. L´exemple més és clar que trobem és que són dones les que dirigeixen dos dels gegants mundials del sector al nostre país: Sony -propietària de la PlayStation- i Microsoft -creadora de l´Xbox.

Liliana Laporte és la directora general de Sony Interactive Entertainment Europe a Espanya, Portugal i resta del Mediterrani. La directiva portuguesa es va incorporar al càrrec el desembre de 2015, després de dirigir amb notable èxit l´àrea de vendes i d´operacions de PlayStation a la península Ibèrica.

Fernanda Delgado Puig és la màxima responsable d´Xbox a Microsoft Espanya. La madrilenya, que dirigeix els designis de la coneguda consola al nostre país, ja coneixia el sector dels videojocs, ja que anteriorment va treballar a Activision, estudi responsable dels coneguts Call of Duty o Skylanders, entre d´altres.

Estudis en femení

El nostre país pot també presumir d´un estudi en el qual elles estan en el més alt: Tequila Works. El que s´ha convertit en un dels més importants desenvolupadors patris compta amb dues dones en el més alt: Luz Sancho -presidenta- i Risa Cohen -productora executiva. Aquest estudi espanyol és responsable d´un dels títols més aclamats per la crítica el passat any, Rime, del que ja vas llegir aquí la seva crítica.

Associacions com Women in Games ES o FemDevs promouen el desenvolupament de videojocs per part de dones a través de diferents activitats i tallers. I també hi ha mitjans nadius digitals sobre videojocs, com todasgamers.com. Cal congratular-se. Les dones, almenys a Espanya, són cada vegada més importants en el sector dels videojocs. I això és bo. Molt bo.