29 de març de 2018
29.03.2018

L'art de la retòrica

Daniel Auteuil es posa en la pell d´un arrogant i misantrop professor universitari que haurà d´empassar-se el seu caràcter agre tot ensenyant una alumna avantatjada

29.03.2018 | 00:55
L'art de la retòrica

L'israelià establert a França Yvan Attal és principalment conegut per la seva faceta d'actor, forjant una interessant filmografia que l'ha dut a treballar amb directors de renom com Jean-Paul Rappeneau a Bon Voyage (2003), Steven Spielberg a Munich o Sydney Pollack a La intérprete (amdues de l'any 2005). Tanmateix, Attal ha configurat en paral·lel una prou interessant carrera com a cineasta, en la qual ha desplegat sempre la seva visió irònica del que significa ser un jueu en la França actual, com és el cas d' Están en todas partes (2016) i comptant sempre amb la presència davant de la càmera de l'actriu Charlotte Gainsbourg, la seva parella en la vida real. A Una razón brillante, Attal substitueix Gainsbourg per la prometedora Camélia Jordana i, tot i deixar de banda el món jueu, sí que no deixa de fixar la mirada envers els prejudicis socials i racials que estan més presents que mai en una societat aparentment tolerant i multicultural com la francesa. D'aquesta manera, Jordana interpreta una jove estudiant universitària d'origen àrab i de classe baixa, la qual, a pesar d'esforçar-se a donar el màxim d'ella mateixa, no pot evitar un bon dia a classe enfrontar-se dialècticament a Pierre Mazart, un dels professors amb més reputació de la Universitat però també conegut per la seva misantropia i arrogància. El Rectorat, fart de les sortides de to del seu professor, decideix sotmetre'l a una mena de càstig per redimir-se: haurà d'ajudar la jove alumna a guanyar el prestigiós premi de retòrica que s'organitza anualment entre totes les universitats del país. Aquest fet, naturalment, obligarà ambdós protagonistes a haver de deixar els seus prejudicis a banda i a intentar conèixer-se mútuament i amb tota la voluntat del món per intentar arribar a bon port: un repte que no serà gens fàcil a causa dels caràcters feréstecs que posseeixen.

Si pel paper de l'alumna Yvan Attal ha optar per la jove promesa Camélia Jordana, el director no tenia cap dubte que pel paper de professor necessitava un actor de solvència contrastada com Daniel Auteul, intèrpret que tan sols amb la seva presència ja es capaç de millorar qualsevol film, per mediocre que aquest sigui.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook