Un dels meus millors amics es diu José. José Fernando per més senyes. I té un treball la mar d´interessant: és instal·lador de fibra òptica. El tipus és simpàtic. Maquíssim. Però és un autèntic desastre en un detall. Mòbil que agafa, mòbil que destrossa en qüestió de setmanes. A finals de l´any passat, el meu amic em va llançar un repte impossible d´ignorar. «No ets capaç de trobar un telèfon que m´aguanti tres mesos sense trencar-se», em va inquirir amb una desafiadora mirada. I com no podia ser de cap altra manera, em vaig posar a buscar. I no només vaig ser capaç de trobar aquest telèfon, sinó que ho vaig fer per partida doble.

Si esmentem la marca Caterpillar, el primer que ens ve a la ment són les famoses excavadores que tantes vegades hem vist en les pel·lícules de Hollywood. Però els més aficionats a la tecnologia també saben que aquesta marca és també sinònim d´alguns dels dispositius més durs que existeixen al mercat. Concretament, el Cat S41 1 -450 €- és un telèfon intel·ligent únic. Compacte, submergible fins a dos metres, resistent a la pols i amb una pantalla amb Gorilla Glass de categoria 5, és capaç d´aguantar caigudes de fins a 1,8 metres sobre el formigó. Almenys això afirma el fabricant.

Però el meu amic José Fernando, el millor testador que existeix si es tracta de provar la resistència d´un telèfon mòbil, va portar aquesta resistència al límit. El passat mes de febrer, un whatsapp m´informava de fins a on havia arribat. «Noi, m´ha caigut el Cat aquest que em vas dir des d´un tercer pis. Per la finestra. I no s´ha trencat!».

Espantat, vaig córrer a trobar-me amb ell aquella mateixa tarda i, efectivament, «el Cat aquest» estava visiblement atrotinat. Però funcionant a la perfecció. I per acabar de filar encara més prim, descobrim que aquest mòbil té una bateria tan potent que fins i tot pot servir com a carregador per a la resta de telèfons. Veure per creure...

L´altra gran marca de dispositius tough -així s´anomenen aquest tipus de gadgets robusts- és Panasonic. La veterana firma japonesa té al mercat una joia única: el Toughpad FZ-F1 2 -1.700 €-. Aquesta meravella tecnològica destaca per moltes coses, però una de les que més criden l´atenció és el seu sistema operatiu: Windows.

Com si es tractés d´una tauleta de butxaca, el Toughpad de Panasonic ofereix funcionalitats que, sens dubte, justifiquen el seu elevat preu. El primer detall a destacar és que incorpora un potent processador Qualcomm Snapdragon de gamma alta. Una de les seves més interessants característiques és la incorporació d´un lector làser per a codis de barres que, al costat del sistema operatiu Windows, permet instal·lar programari dedicat a sistemes de repartiment o de paqueteria.

Submergible, resistent a la pols i amb certificació militar de resistència, la seva bateria extraïble és d´un altre planeta, ja que es pot canviar en calent. Això significa que es pot treure, posar-ne una de reemplaçament i el telèfon no s´apaga!

I si algú s´està preguntant si aquest també va caure d´un tercer pis, cal dir que no. Però sí des de l´alt de certa escala... I és que el meu amic José Fernando és una mica desastre. Però maco. Maquíssim.