Sovint es confonen els eSports amb el vocable tan de moda al món dels videojocs gaming. I encara que en tots dos casos es refereixen al fet de jugar a jocs electrònics, són dues coses molt diferents.

Si busquem a la Viquipèdia la paraula gaming ens apareixen tota un seguit de definicions que l´única cosa que aconsegueixen és crear confusió. Però una de les accepcions l´encerta de ple en afirmar que consisteix a «jugar a un videojoc».

Si fem el mateix amb la paraula eSports, anem directes a una entrada que ens explica que «és un tipus de competició en la qual s´usen videojocs».

En els últims anys hem parlat en diverses ocasions dels esports electrònics -eSports-, en els quals es competeix per alçar-se amb un campionat ja sigui regional, continental o mundial. En realitat els eSports no difereixen gaire de qualsevol altre esport professional: s´entrena cada dia, se segueixen uns horaris, hi ha diferents competicions, es guanya i es perd... I de la mateixa manera que en qualsevol altre esport, existeix tot un món de productes per als afeccionats a aquesta disciplina. Qualsevol jugador de futbol amateur pot comprar unes botes similars a les de Leo Messi, de la mateixa forma que un afeccionat al ciclisme pot adquirir les rodes o el quadre de la bicicleta del colombià Nairo Quintana. O gairebé iguals.

I amb els eSports passa el mateix, només que aquí el que es poden comprar són ratolins, teclats, monitors, auriculars i fins i tot ordinadors per emular els professionals. I mentre que al món analògic tant Messi com el xaval del barri juguen a futbol i són futbolistes, al món dels videojocs uns -els professionals- practiquen eSports i els afeccionats es dediquen al gaming. El que s´ha dit: és igual, però no és el mateix.