Aquest cap de setmana se celebra la 5a edició del Mercat de les Herbes de la Ratafia de Santa Coloma de Farners, i el 65è Concurs i Exposició de Flors, un dels més antics de Catalunya. L’esdeveniment és un punt de referència pe als experts en etnobotànica, els usos de les plantes en la salut, la cuina o el benestar i les tradicions remeieres, culturals i populars de Catalunya.
Dissabte 5 de maig
Mercat del rest amb productors locals de verdures i recol·lectors d’herbes.
Durant tot el dia - Plaça Farners
Mostra d’art floral
Durant tot el dia - Església de Sant Sebastià, Sala Lluís Caparrós del Centre Municipal d’Educació.
Obertura del Mercat de les Herbes de la Ratafia. Espai dedicat a l’exposició i explicació de remeis naturals i usos de les plantes remeieres a càrrec de Les Remeieres
Durant tot el dia - Plaça Farners
Degustació de productes locals artesanals o d’altres fets amb herbes
Durant tot el dia - Parada de La Bulla
Pintada de cares amb motius florals, a càrrec de Dana Belly Art
Durant tot el dia - Parada de La Bulla
Curs “Introducció a la botànica bàsica: temporalitat, hàbitats i usos de les herbes del nostre entorn”, amb l’Astrid van Ginkel.
De 9.00 a 14.00 - Arxiu Comarcal
Sortida familiar amb nens i nenes per conèixer les herbes de la ratafia, amb l’Anna Selga (farmacèutica i experta en herbes).
10.00 - Parc de Sant Salvador
Taller “Tints naturals amb flors”, amb la Laia Aguilà del Talleret del Clot.
10.00 - Pl. Farners
Taller “Elaboració d’un perfum personal amb essències florals”, amb la Judith Ramírez Les Remeieres.
11.30 - Pl. Farners
Presentació de l’edició especial de la millor ratafia local 2017 amb el guanyador, en Pere Coma
13.00 - Pl. Farners
Taller de cuina: Elaboració d’aperitius amb herbes i productes del projecte “Localitza. Productes de la Selva”, amb la Laia Farré (La Cuina de na Laia).
13.05 - Pl. Farners
Taller “Remeis per les al·lèrgies estacionals amb herbes remeieres“, a càrrec de la Judith Ramírez de Les Remeieres.
16.00 - Pl. Farners
Taller de tisanes i presentació del llibre de fra Valentí Serra de Manresa. Tornar als remeis de sempre. Coneixerem les propietats de les plantes medicinals, descobrirem els secrets de pocions i ungüents, prepararem una tisana com es feia abans i en farem un tast juntament amb la Ratafia de l'Ermità.
17.00 - Arxiu Comarcal
Xerrada “Els secrets del safrà”, amb Toni Rius de Safrà Colomí
18.00 - Pl. Farners
Xerrada “L'etnobotànica: persones, plantes, cultura i benestar” a càrrec d’en Joan Vallès Xirau, catedràtic de Botànica de la UB.
18.30 - Arxiu Comarcal
Ruixada de les essències amb la Confraria Jove i amb tots els joves que vulguin divertir-se tot remullant-se.
18:30 - Pl. Farners
Espectacle “Paella xinxollada”, amb el col·lectiu Compartir Dona Gustet. Mentre cuinem la paella seurem al voltant per compartir i conversar. Amb intervencions especials d’artistes i productors com Joan Serinyena, Paula Rísquez, Cooperativa Tres Cadires i altres sorpreses… Ho organitza La Bulla.
19 - Pl. Farners
Sopar popular de paella xinxollada. Preu d’un plat de paella: 8 € Tiquets de venda a la parada de La Bulla durant el dissabte. Anticipats: Can Net i Ateneu Popular Salvadora Catà
21 - Pl. Farners
Espectacle poeticomusical ”Cuidem-nos”, del grup Ovidi4, format per l’activista David Fernàndez, la vocalista Mireia Vives, el músic Borja Penalba i el poeta David Caño. Entrada gratuïta.
22.30 - Pl. Farners
Diumenge 6 de maig
Mostra d’art floral
Durant tot el dia - Església de Sant Sebastià, Sala Lluís Caparrós del Centre Municipal d’Educació.
Obertura del Mercat de les Herbes de la Ratafia. Espai dedicat a l’exposició i explicació de remeis naturals i usos de les plantes remeieres a càrrec de Les Remeieres
Durant tot el dia - Plaça Farners
Degustació de productes locals artesanals o d’altres fets amb herbes
Durant tot el dia - Parada de La Bulla
Pintada de cares amb motius florals, a càrrec de Dana Belly Art
Durant tot el dia - Parada de La Bulla
“Maridatge entre flors”, amb l’Evarist March (Naturalwalks i El Celler de Can Roca) i el sommelier Carles Aymerich (millor sommelier d’Espanya 2009) ens transportaran al territori a través de les aromes i sensacions en boca. Maridatge amb flors silvestres mediterrànies i vins de Catalunya. Una mirada singular i original que combina, al paladar, el paisatge vegetal i la història a través del vi. Caminada i tast, preu 20 €. Màxim 20 persones.
9.00 - Parc de St. Salvador
Taller de tast de mels amb la M. Àngels Boixadera, apicultora, i en Miquel Gil, tècnic de la Cooperativa Apícola del Perelló. Una activitat per conèixer millor les mels, identificar el seu origen floral a partir del color, l’aroma, el gust, la textura… Hi col·labora l’Escola Agrària Forestal Casa Xifra.
9:30 - Arxiu Comarcal
Parades d’herbes dels Petits Confrares dedicades a les herbes de la Ratafia.
Tot seguit lliurament del premis a les remeieres emèrites a Lola Ribas i Paulina Boada.
10.00 - Pl. Farners
Taller de remeis casolans en pediatria (fitoaromateràpia), amb la Judith Ramírez de Les Remeieres
10.00 - Pl. Farners
Xerrada “La flora medicinal d’Osona i els usos etnobotànics”, amb en Santi Jàvega, “l’herbolari” de Sau.
11.30 Arxiu Comarcal
Taller infantil d’il·lustració amb tints naturals, a càrrec d’Isabel Mestras, autora entre molts d’altres del llibre L’àvia Coloma fa ratafia.
11:30 - Plaça Farners
Taller de cuina amb plantes tradicionals en desús amb el col·lectiu Eixarcolant.
12.00 - Pl. Farners
Concert, a l’hora del vermut, amb els combos de l’Escola de Música Municipal Josep Carbó.
13.00 - Pl. Farners
Dinar popular de cuina silvestre, un àpat saludable i amb sabors de natura salvatge, a càrrec del col·lectiu Eixarcolant, a les Mesures de la plaça Farners. Preu: 10 €
14.00 - Pl. Farners
Sortida per conèixer la vegetació ruderal i recol·lecció de vegetació comestible. Punt de trobada al pont del parc de Sant Salvador, amb en Marc Talavera del col·lectiu Eixarcolant.
16.00 - Parc de St. Salvador
Passejada amb patinets engalanats amb herbes pels carrers del centre i acompanyats pels capgrossos de Santa Coloma. Col·labora la Colla Gegantera.
16.30 - Pl. Farners
Taller d’aigües de flors i refrescos analcohòlics per la Lola Puig, ecocuinera.
17.00 - Pl. Farners
Xerrada i tast d’herbes silvestres. Se n’explicaran les propietats, com cultivar-les, com recol·lectar-les i com es poden utilitzar a la cuina, amb en Marc Talavera del col·lectiu Eixarcolant.
18.00 - Arxiu Comarcal
Taller familiar de fer llaminadures saludables, amb la Raquel Maspoch (Abèlia i Mel).
18.00 - Pl. Farners
Concert infantil amb Mainasons. La Nia, la Mel i en Ton cantaran i ballaran acompanyats de la banda de set músics. Tot seguit, xocolatada infantil aromatitzada amb menta. Hi col·labora Sol Solet Rialles.
18.30 - Pl. Farners