08 de juny de 2018
08.06.2018

«Pose»: Viure ballant

Ryan Murphy ofereix una reivindicativa mirada a la creativitat del moviment LGTBI durant els anys 80.

13.06.2018 | 21:24
Ryan Murphy reivindica la condició LGTBI amb "Pose"

Ja fa temps que Ryan Murphy s'ha gua­nyat la categoria d'autor. Aquest home, capaç de passar de Nip/Tuck a American Hor­ror Story sense deixar de parlar dels mateixos temes, s'ha convertit en tota una garantia: no totes les seves obres són igual de bones, però totes, totes, tenen un alt grau d'interès. Ara acaba d'estrenar Pose, un dels seus treballs més personals.


Román Escolano Julia García Valdecasas Vicente Albero Ricardo de la Cierva Màxim Huerta José Luis García Ferrero Félix Manuel Pérez Miyares Eduard Punset Sebastián Martín Retortillo Enrique Fuentes Quintana. Antoni Asunción 1980 1985 1990 1995 2000 2005 2010 2015

Situada a la Nova York dels anys 80 (atenció a l'ambientació, un dels seus plats forts), Pose està protagonitzada per diverses persones del món LGTBI que intenta fer-se un lloc a l'escena cultural mentre afronta els problemes derivats de la intolerància del seu entorn.

Cada personatge vindria a ser una síntesi d'una manera d'enfocar i naturalitzar la pròpia sexualitat en un context hostil: des d'un jove ballarí que és repudiat pels seus pares fins a una prostituta que inicia una relació amb un empresari, passant per una mare i una filla amb percepcions molt diferents del futur. Tots ells acaben confluint en els escenaris de la «ball culture», una competició artística on del que es tracta, fonamentalment, és d'expressar-se sense condicionants.

Murphy ha reunit a Pose un repartiment format per persones LGTBI que, malgrat algunes no tenen gaire experiència professional, brillen igual o més que intèrprets més consagrats com Kate Mara o Evan Peters. Un dels principals mèrits de la sèrie és justament la naturalitat que desprenen els seus personatges i la manera Murphy com parla de temes molt dolorosos sense haver de recórrer a efectismes melodramàtics.

Potser se li podria arribar a retreure un excés de moderació en alguns passatges (es nota que l'autor vol mirar les coses pel costat positiu) però és impossible no deixar-se arrossegar per les aspiracions i somnis de personatges tan propers. I, com ha fet a les seves darreres sèries, hi torna a haver una trama que vincula directament les pors i repressions de l'Amèrica actual a la figura de Donald Trump, inesperat secundari en una història que no semblava prestar-se a la seva presència. Pose està formada per vuit episodis d'una mica més de 60 minuts.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema