A primera vista pot semblar que la innovació que es viu en tots els àmbits de la vida no està afectant les cuines domèstiques. Forns, neveres, vitroceràmiques, rentaplats ... Sembla que són iguals ara que fa 20 anys. Però la realitat és que la «Internet de les coses» ha aterrat també a la cuina, encara que de moment els seus elevats preus fan que aquestes meravelles tecnològiques només estiguin a l'abast d'uns pocs.

La firma coreana LG té en el mercat diversos models de neveres connectades que incorporen una pantalla tàctil en una de les portes des de la qual es poden realitzar nombroses tasques, des de veure una pel·lícula fins a fer la compra i compartir-la amb una altra persona. Encara que el millor és que es pot fer aquesta compra des del mateix frigorífic.

Samsung ha aconseguit una innovació sorprenent amb els seus nous rentaplats WaterWall , una tecnologia que accedeix a cada racó millorant el rendiment de rentada i estalviant aigua en el procés.

Els forns de tota la vida són ja els forns del futur. Firmes com l'alemanya Siemens tenen en el mercat forns intel·ligents que es connecten amb una aplicació per a mòbils Apple i Android. Aquests forns incorporen a més la funció de microones, tenen un display TFT tàctil i es netegen de forma automàtica. L'aplicació permet controlar la temperatura de l'olla i controlar fins i tot l'aliment gràcies a la termosonda que inclou.

Encara que l'electrodomèstic connectat més sorprenent que es veurà en una cuina durant els pròxims anys s'ha creat a Espanya. L'empresa valenciana Rak Ceramics ha creat Cookingrak , el primer taulell intel·ligent en incorporar una cuina d'inducció que és invisible. El taulell està construït amb una fórmula de resines i materials conductors de l'electricitat que permeten, als microones de la cuina d'inducció que es troben embuatats sota la compressió, transmetre l'escalfor i cuinar sobre la taula en unes instal·lacions idònies. I tot es pot controlar i activar des de la seva pròpia aplicació mòbil.

Això de dir «amb les mans a la massa» s'haurà de canviar per «amb les mans al mòbil». I ben aviat.