«Grans de sorra» | Autor i il·lustrador: Sibylle Delacroix | Editorial: Joventut | 32 pàgines

«Profesión: cocodrilo» | Autor i il·lustrador: Giovanna Zoboli, Mariachiara di Giorgio. Traductora: Clara Lairla | Editorial: Pípala | 32 pàgines

Val, una imatge, més que mil paraules? Quan parlem d'àlbums il·lustrats pensem en una obra literària que complementa i uneix, amb coherència, un contingut textual i un d'il·lustratiu, amb una forta preponderància d'aquest últim.

És, sens dubte, un gènere en si mateix, relativament nou i sovint -erròniament-, situat en exclusiva dins del mercat de la literatura infantil i juvenil. La diferència entre un llibre il·lustrat i un àlbum és, bàsicament, la importància que hi té el cos gràfic. En un llibre il·lustrat clàssic hi apareixen imatges esporàdiques pensades per a, només, acompanyar-lo. En l´altre cas, en canvi, la història es recolza fonamentalment en la il·lustració.

L´àlbum viu un estat de forma esplèndid, a les llibreries hi trobareu propostes editorials per a totes les edats, els noms propis, la marca, pren cada dia més importància. Però què els demanem, exactament, a aquest tipus de llibres? Emoció, honestedat, singularitat, sorpresa.

Avui us proposem dues lectures, dos imprescindibles que evidencien la força, la potència narrativa d´una bona il·lustració.

El primer, Grans de sorra, de Sibylle Delacroix, editat -amb molt bon gust, per Ed. Joventut, amb traducció de Francesca Martínez. A partir d´un grapadet de sorra, Delacroix ens transporta al final d´un estiu ple de sol, platja, molinets de vent i gelats de llimona. Imatges, records que s´escolen entre els dits com granets de sorra fina. Tres colors, només, llapis de grafit, groc i blau. Línies suaus, evocadores, molt dolces. És un llibre amb una gran dimensió artística. Senzill, net, camina, des de la primera pàgina ple de poesia, de musicalitat i de tendresa. Demostra, de totes totes, que no calen grans ornaments narratius per a esdevenir inoblidable. Si el llegiu abans d´anar a dormir, a cau d´orella, us semblarà que sentiu l´olor del mar, que gairebé el toqueu. Per a petits -a partir de 4 anys- i grans.

El segon, Profesión: Cocodrilo, de Giovanna Zoboli i Mariachiara di Giorgio, ve de la mà de Pípala, segell infantil de l´editorial d´Adriana Hidalgo -d´origen argentí-. Una troballa. A aquesta darrera proposta no l´acompanya el text, no el necessita per a captivar-nos. La interpretació narrativa és totalment visual. Pàgines segmentades en vinyetes de diferents mides, tot un joc de perspectives i color, d´escenes urbanes -plàstiques, molt carismàtiques- ordenades en el transcurs d´un dia en la vida del protagonista: un cocodril. Un exemple de no infantilització del lector. Irònic, ple d´humor i reflexiu, ens explica només allò que ha vingut a explicar-nos i deixa que nosaltres, els lectors, fem la resta.

Gaudiu-los a glopets petits, com es mereixen.

Tíroli Píroli Pop!

Aquesta proposta, un clàssic guanyador de nombrosos premis i mencions, explica les peripècies de la gosseta Jennie. La Jennie -aparentment- gaudeix de tot el que pot desitjar una mascota però, sense saber molt bé perquè, decideix abandonar la casa on viu, tota envoltada de comoditats, i emprendre un viatge ple d´aventures. L´acompanyareu? El darrer dels títols del mític autor, Maurice Sendak, que va trencar els esquemes de la literatura infantil, tot un imprescindible.

Tinc un drac a casa

L'Àlex ha trobat un drac al soterrani de casa seva i no sap que n´ha de fer! Què mengen els dracs? Se´ls ha de banyar? I si treu foc pels queixals? Com que és molt espavilat, ha fet totes aquestes preguntes a les persones adequades i ha rebut 5 cartes amb totes les explicacions. Voleu llegir-les i així, de passada, li donem un cop de mà? Un llibre molt fàcil de manipular, ple de sorpreses, que us farà passar una estona ben entretinguda amb els més petits. Doneu-hi un cop d´ull!