La XIII edició de les Jornades Gastronòmiques La poma a la cuina, de Torroella de Montgrí i l'Estartit, reivindicaran de nou aquest fruit i aquest any posaran l'accent en la importància dels productes de proximitat. Les Jornades les organitzen durant aquest octubre l'Estació Nàutica Estartit -Illes Medes amb la col·laboració de l'Ajuntament, l'EMD de l'Estartit, Poma de Girona i Castell de Peralada.

Els restaurants que hi participen aquest any amb les seves propostes gastronòmiques són: Picasso (Torroella de Montgrí), Alba, Can Dalfó, Club Nàutic Estartit, La Palmera, Medes II i Nereida (l'Estartit). Tots ells ofereixen plats concebuts expressament per a l'ocasió, que tenen com a element central la poma, que es troba en aquesta època de l'any en plena recol·lecció i, per tant, en el seu millor moment per degustar-la.

Els menús estan pensats per a un públic heterogeni i tenen tots uns preus ajustats que oscil·len entre els 22 i els 35 euros. Els comensals podran trobar propostes més tradicionals i d'altres més innovadores, que en la majoria de casos sobrepassen la imatge que tenim de la poma com a postres. I per acompanyar, com sempre, vins de la terra de la màxima qualitat i un entorn ideal per portar a terme una escapada gastronòmica.

Com s'ha anat fent en les darreres edicions, l'oferta de restauració es reforça amb diverses activitats complementàries. Aquest diumenge, a les 12 h del matí, a la plaça de l'Església de l'Estartit, hi haurà un show cooking amb el pastisser Josep Brugués i el xef Toni Cabrera. I el dissabte, 20 d'octubre, a partir de les 18 h, a la plaça de la Vila de Torroella de Montgrí, s'organitzarà un concurs de postres de poma.

Les jornades ofereixen una excel·lent oportunitat per conèixer l'ús de la poma, no només com a postres, sinó també com a producte principal o acompanyant de qualsevol plat. Cal tenir en compte que abans de l'arribada de la patata a Europa, la poma formava part indiscutible de molts plats. De fet, la cuina francesa va batejar el tubercle americà com a «pomme de terre».