Cada any, la revista Restaurant escull quins són els millors restaurants del món i Espanya és per segon any consecutiu el país que compta amb major nombre de restaurants (tres) entre els deu millors del món seguit per Perú, que es consolida com a país llatinoamericà amb més restaurants en aquesta llista, i França.

Entre els establiments més valorats destaquen alguns amb menús compostos per emojis, altres amb menjars que inclouen fins a 20 plats que poden durar quatre hores i una mica comú en gairebé tots: els alts preus i llargues llistes d'espera per aconseguir una taula.

Osteria Francescana Mòdena (Itàlia)

El millor restaurant del món d'aquest any és italià i es troba a la ciutat de Mòdena. Els comensals poden triar entre dos menús, amb un preu mínim de 250 euros per persona i amb almenys 10 plats, o menjar a la carta, on el plat més barat costa 60 euros. Tant si s'escull menú o carta, l'experiència sol durar de mitjana unes tres hores.

La gastronomia italiana és la protagonista i aquells que vulguin tenir l'experiència de menjar al millor restaurant del món han de saber que només té dotze taules, de manera que l'aforament és molt limitat, i que està complet fins al mes de gener.

El Celler de Can Roca Girona (Espanya)

El millor restaurant d'Espanya, que el 2013 i 2015 va aconseguir ser el primer del món, està a Girona i el regenten els germans Roca des de 1986, de manera que en Joan és el xef, en Jordi el pastisser i en Josep el sommelier. Els que tinguin la sort d'anar-hi podran triar entre un menú compost per set propostes i un altre més llarg de catorze, i, entre els seus plats, receptes cridaneres com llagosta amb crestes de gall, consomé de malta torrada amb algues i petxines de pelegrí o un gelat de massa mare amb litxi i cacau. Es pot reservar fins amb onze mesos d'antelació però lamentablement per als que vulguin provar-ho, està complet fins al setembre de 2019.

Mirazur Menton (França)

Aquest restaurant es troba en un edifici a peu de les muntanyes i davant del mar de la localitat francesa de Menton, situada a la Rivera Francesa al costat de la frontera amb Itàlia. El xef, Mauro Colagreco, es caracteritza per oferir en els seus plats ingredients locals i típics de la gastronomia mediterrània en els quals inclou herbes aromàtiques i cítrics del mateix jardí de l'establiment.

El restaurant no té carta i ofereix tres menús amb un preu que oscil·la entre els 110 i els 210 euros per persona i els seus plats canvien en funció de la disponibilitat dels productes i la «inspiració del xef».

Eleven Madison Park Nova York (EUA)

En el quart lloc es troba aquest restaurant novaiorquès que el 2017 va aconseguir alçar-se amb la primera posició i que compta amb tres estrelles Michelin. Els clients que mengin en aquest local podran triar entre dos menús diferents que poden costar des de 175 fins a prop de 300 euros per persona i que poden incloure fins a 10 plats.

El restaurant es troba a l'emblemàtic Madison Square Garden, i ocupa un històric edifici d'estil Art Decó i entre els seus plats destaquen la tradicional New York cheesecake amb una «muntanya» de caviar o ànec rostit amb mel i espígol. El restaurant ofereix quatre menús específics per al Dia d'Acció de Gràcies per 222 euros.

Gaggan Bangkok (Tailàndia)

El restaurant tailandès Gaggan és l'únic asiàtic que es cola entre els deu millors del món. Té, sens dubte, un dels menús més curiosos ja que la seva carta consisteix en diferents emojis que el client ha de triar sense saber quin plat s'amaga darrere de cada un d'ells. És al final de l'àpat quan el client descobreix tot el que ha menjat i l'experiència pot durar al voltant de dues o tres hores. No desvetllarem el significat de cada emoji però sí direm que es tracta de cuina índia.

Els interessats a provar aquest restaurant no han de pensar-s'ho gaire, ja que el seu propietari té previst tancar-lo el 2020 i obrir-ne un altre a Fukuoka (Japó).

Central Lima (Perú)

El Central repeteix un any més com el restaurant peruà i llatinoamericà més ben valorat del món. Els seus propietaris, la parella Pía León i Virgilio Martínez, estan considerats com els millors xefs peruans, i junts van recórrer durant diversos anys el país per buscar productes únics que ara ofereixen al seu local.

La seva cuina es caracteritza per ser una interpretació contemporània de productes utilitzats per indígenes peruans en plats tradicionals però poc coneguts per la majoria dels peruans com papa voladora, kculli o mashua amarilla combinats amb altres de més populars com el cargol, el cranc o l'eriçó.

Maido Lima (Perú)

Aquest restaurant peruà torna a estar per segon any consecutiu entre els millors llocs d'aquest rànquing. La seva ànima japonesa està present en la seva oferta que consisteix en la cuina nikkei, una fusió de la gastronomia peruana i nipona, en el seu nom («Maido » vol dir «benvingut» en japonès) i fins i tot en la decoració del local, que destaca per tenir centenars de cordes penjades del sostre acolorides de manera que dibuixen la bandera del país nipó.

Entre els seus plats més originals hi ha el Cau Cau (guisat peruà) amb dim sum (pastes asiàtiques al vapor) de tinta de calamar i cargol de mar o el hot dog de peix, però també hi ha propostes més clàssiques com sashimi, sushi, ramen o ceviche. Està pràcticament complet per al que queda d'any i els seus preus no són gaire alts, el plat més car pot costar uns 26 euros.

Arpège París (França)

Amb més de 30 anys d'història, Arpège és el segon restaurant francès d'aquesta classificació. Els que acudeixin a aquest local poden triar entre quatre opcions de restauració: a la carta, amb propostes com «sushi de tardor amb perfum de fulles de figuera i oliva negra de Kalamata» (90 ?) o «pedrers amb mantega daurada i arrel d'api» (180 ?); un menú vegetarià compost de 12 plats que costa 320 ?; un menú terra i mar també amb 12 propostes que val 390 ? o triar el «menú del jardiner», que consisteix a deixar-se portar per la improvisació del cuiner i que costa 175 ?.

La seva vaixella està decorada pels professionals de la cèlebre fàbrica de pisa de Quimper (situada a la regió de Bretanya) en exclusiva per aquest local i el seu preu mitjà és de 250 euros, a uns 70 euros per plat de mitjana.

Mugaritz Sant Sebastià (Espanya)

Aquest restaurant guipuscoà obre nou mesos a l'any (d'abril a desembre) i tanca la resta per centrar-se en el que anomena «període de creativitat» en què els seus professionals treballen a porta tancada. Aquí no hi ha carta, Mugaritz dona a tots els clients un mateix menú degustació compost per més de 20 plats diferents, una manera de menjar que fa que els clients passin allà de mitjana entre tres i quatre hores. Entre les propostes que el restaurant va oferir el 2017, crida l'atenció el fong de kiwi i pebres, el bunyol de safrà o la iuca amb caviar.

Entre les dades útils per a aquells que estiguin pensant anar-hi, cal destacar que el preu mitjà del menú és de 220 euros, sense comptar amb el celler, i que no hi ha codi de vestimenta ja que, diuen, «el més important és gaudir de la experiència».

Asador Etxebarri Atxondo (Espanya)

Un rostidor situat en un mas del municipi biscaí d'Atxondo s'ha colat al top ten dels millors restaurants del món. El menú es confecciona en el mateix dia amb els productes que hi hagi al mercat i malgrat la seva denominació pugui transmetre la idea que només hi ha carn, el restaurant avisa que aquells a qui no els agradin els productes del mar han de «reflexionar» sobre la seva reserva.

Es poden treure algunes pistes de la seva oferta veient les ressenyes dels seus clients on destaca la Txuleta i tot tipus de carns i peixos a la brasa, a més de marisc. El seu preu mitjà és de 176 euros (per persona) i els que hi vulguin anar s'hauran d'esperar al 2019, ja que en el que queda de 2018 està tot complet.