Quina és, exactament, la funció del llibre infantil? És una pregunta clara, aparentment senzilla, però la resposta és més complexa del que sembla.

Centrem-nos en el conte, en les rondalles populars. Què és un conte? Una eina? Un recurs didàctic? Sovint s’utilitza com a facilitador i subversiu, com a mitjà per introduir continguts conceptuals mirant de forçar una sensibilitat, potser, massa moralitzant. Inculcar idees, creences del tipus que sigui, artificialment, no hauria de convertir-se en el seu objectiu principal. L’ideal, creiem, és allunyar-se prudencialment de la funció utilitarista de la literatura infantil. El conte per se existeix únicament per ser gaudit, per entretenir. La resta és afegit i, evidentment, benvingut. L’enriquiment de la imaginació, de la creativitat infantil, de l’amor per la lectura -fins i tot de l’opinió crítica- arribarà, si ho fem bé, amb el temps. Adobant el terreny, tenint-ne cura, amb paciència i constància.

Darrerament, però, s’ha obert un debat força encès entre els entesos i professionals del sector al voltant del contingut estereotipat i sexista d’algunes de les rondalles més conegudes de l’imaginari popular. Cal constatar que la major part d’aquestes han estat modificades, blanquejades per una de les indústries cinematogràfiques més potents -i fins fa no massa, sexistes- del món: Disney. Si fem l’exercici de rellegir els texts originals, Perrault, Andersen o els germans Grimm, la cruesa i la violència del contingut no només sorprendria, sinó que incomodaria els més conservadors. Walt Disney Pictures va dedicar-se, durant anys, a adaptar i ensucrar els contes de sempre, tot un seguit de finals feliços tenyits de rosa, prínceps valents i princeses boniques, que han acabat esdevenint la versió més recordada per la majoria de nosaltres. En l’actualitat, però, els creadors de casa nostra treballen i miren de produir continguts més moderns, més actuals, allunyant-se del biaix sexista d’aquest tipus de rol protagonista.

Així doncs, avui, no us proposem un títol. Us en proposem catorze. Catorze contes tradicionals capgirats com un mitjó. Dins la col·lecció «Contes desexplicats» de l’editorial Baula, hi trobareu personatges i relats clàssics cap per avall, amb arguments plens de sorpreses, irreverències i molt d’humor, que faran volar i desenvolupar la imaginació dels primers lectors. Especialment interessants per aquests gràcies a la lletra lligada i la forma narrativa àgil, amb referents i protagonistes reconeixibles, encara que només sigui per la tradició oral. Molt adients per llegir acompanyats dels adults. La Caputxeta forçuda, La Rateta que llegia a l’escaleta, La Bella desperta, El Ventafocs, En Patufot… Fins a catorze volums d’una col·lecció imprescindible. El darrer a publicar-se, aquest 2018, ha estat L’aneguet presumit, una versió divertidíssima del clàssic d’Andersen amb il·lustracions dolces, plenes de color, de Laia Ferraté, on l’aneguet s’acaba convertint en un lloro preciós, cregut i xerraire.

Vivim del Cuentu és un grup de contacontes, els autors que signen, juntament amb un grapat de joves il·lustradors de casa nostra, les propostes d’aquesta setmana. Contacontes d’allò més entusiasmats dedicats a transmetre però, sobretot, a entretenir a petits i grans. Seguiu-los a les xarxes socials i, si podeu, escolteu-los explicar en directe algun dels seus contes. No us en penedireu!

VEÏNS

Veïns és una novetat de Babulinka Books, editorial local, de casa, que aposta fort pel km 0, de qualitat. Ho torna a fer amb aquest àlbum, ple d’originalitat i d’un subtext molt especial. El pes narratiu el porta, bàsicament, el contingut gràfic. Els il·lustradors es reparteixen l’espai, cadascú el seu, a doble pàgina. Dos estils, dos conforts cromàtics diferents. Aparentment tot és endreçat i tranquil, fins que apareix una flor on no hauria de ser-hi i descobrim, després d’una baralla a mossegades, que treballant plegats tot funciona millor. Un autèntic concert de colors i creativitat.

BUENAS NOCHES, PLANETA

Què hi passa, a casa, mentre dormim? No us despisteu! Durant la nit les joguines aprofiten i surten a passar-s’ho bé, a explorar-ho tot! En Planeta, un conillet de peluix aventurer i intrèpid, aprofitarà que la seva propietària dorm, esgotada, per sortir a tastar el gust de les galetes i seguir el ratolí cap a un viatge desconegut. Liniers, reconegudíssim autor d’origen argentí, signa aquest còmic commovedor -Premi Eisner, 2018-, molt bell, que no us podeu deixar perdre. Literatura infantil plena d’intel·ligència i efectivitat. Una opció fantàstica per a abans d’anar a dormir.