L'any 2019 ha estat el de la presentació en societat de les xarxes 5G. I sí, és cert que ja portàvem diversos anys sentint parlar d'aquesta tecnologia i que fins i tot des del 2016 s'estaven fent demostracions a la fira barcelonina del que el 5G és capaç de fer. Però en l'edició d'enguany del Mobile World Congress s'ha pogut veure en tota la seva esplendor. I amb dispositius mòbils que ja estan a les nostres mans, que és el que marca la diferència. La coreana Samsung va ser la primera a presentar un telèfon amb aquesta nova connectivitat, el Galaxy S10 5G. El cap de setmana previ a l'esdeveniment, Huawei va anunciar el primer 5G amb pantalla plegable, el Matex. Per la seva banda, LG mostrava per primera vegada la seva V50 ThinQ, dispositiu que inaugura l'era 5G en el gegant coreà.

L'exèrcit de fabricants xinesos, amb ZTE al capdavant, també van presentar dispositius amb tecnologia 5G, com l'Axon 10 Pro. La companyia Xiaomi, tant de moda últimament, va anunciar el seu nou vaixell insígnia, el meu MIX 3 5G.

També ha estat aquest any el de la confirmació de la tendència en el nombre de càmeres. Cinc en total: tres del darrere i dues davanteres.

Guerra de pantalles

L'altre gran anunci del Mobile World Congress d'aquest any ha estat el dels dispositius amb pantalles flexibles. Els dos protagonistes han estat els Galaxy Flex, de Samsung, i el Matex, de Huawei. Malgrat que ja s'havia vist amb anterioritat algun smartphone amb aquest tipus de pantalles, han estat aquests dos models els que han mostrat de manera clara que no estem davant d'un simple «postureig» tecnològic.

Tots dos dispositius, que estaran aviat a les nostres mans, creen un nou mercat en què la productivitat i, sobretot, els continguts multimèdia, entren en una nova era.

I parlant de pantalles, ull amb la que s'ha tret Sony de la màniga: una sèrie de terminals amb un format 21: 9 -el de les pantalles de cinema- que poden gravar en 4K. Una autèntica càmera de cinema per portar a la butxaca.

Quines ganes de provar-los tots!