Tothom té a casa vells records en forma de fotos, vídeos, discos de vinil i fins i tot cassets amb enregistraments entranyables que fa anys que no s'escolten. I és que la digitalització de les nostres vides ha portat alguns inconvenients. Entre aquests el de guardar al bagul dels records moments irrepetibles. Però afortunadament també hi ha dispositius capaços de donar una nova vida a tots aquests records.

Possiblement les fotografies siguin els objectes més habituals a les llars del nostre país. Digitalitzar fotos no té gaire secret. De fet ja hi ha moltes aplicacions per al mòbil capaces de fer aquest treball amb la càmera d'aquest. Però és ardu i pesat. Un escàner sol ser més eficaç i ràpid, a més que sempre escaneja la imatge amb molta més qualitat que una aplicació mòbil. I hi ha escàners, com el Fujitsu ScanSnap SV600 que hem provat, que són encara millors que els tradicionals, ja que poden escanejar diverses fotos juntes i després separar-les automàticament en diferents imatges. A més, permet escanejar sense danys llibres i quaderns que, mitjançant un sistema de reconeixement de text -OCR-, es converteixen en arxius PDF el contingut dels quals es pot seleccionar.

Els més melòmans tindran centenars de discos de vinil a casa seva. I digitalitzar aquests discos, que en moltes ocasions no s'han tornat a editar en CD, és la millor manera de poder-los escoltar en qualsevol lloc. La companyia Audio-Technica té nombrosos models de giradiscos amb connexió USB que permeten digitalitzar discos. I sí, sabem que la calidesa del vinil és irreemplaçable, però poder escoltar al cotxe o al mòbil aquests vells vinils és una meravella.

Hi va haver un temps en què convertir les cintes VHS a DVD costava un ronyó. Ara amb una capturadora Elgato ho podem fer nosaltres mateixos. No és massa cara, funciona molt bé, és fàcil d'utilitzar i compatible amb ordinadors Mac i PC. Això sí: la qualitat original dels vídeos VHS es manté intacta. Per bé i per mal.

Ara bé, ¿què fem amb tant arxiu d'imatge, àudio i vídeo? Si ens posem mans a l'obra, ens caldrà molt espai d'emmagatzematge. I la nostra recomanació és un bon disc NAS, connectat a la xarxa de la llar. Els de Synology ofereixen la possibilitat de crear-nos el nostre propi núvol en què guardar tots aquests records. I no només per al nostre propi consum, sinó també per poder-lo compartir amb familiars i persones estimades de forma fàcil i ràpida. I tot es podrà veure en ordinadors, smartphones i tauletes. Ara només falta decidir per on començar: ¿fotos, vídeos, discos o cassets?