L'editorial Malas Tierras reviu el clàssic americà de Dog Soldiers , obra de Robert Stone, una novel·la que descriu a la perfecció la guerra que marcaria a foc la història d'una nació, i que acabaria al Vietnam per reiniciar-se als Estats Units.

«Tot aquell que va visitar Saigon seguirà a Saigon per sempre, fins que la mort els separi», assenyala amb encert Rodrigo Fresán en el pròleg de Dog Soldiers. I és aquest passatge sense retorn el que comparteixen els personatges d'una novel·la descrita com a «realisme al·lucinatori». Li succeeix a Converse, el protagonista d'aquesta fabulosa, violenta i increïble història, el periodista de quarta convertit en traficant d'heroïna per l'ambició dels diners. I li passarà al lector, tothom que llegeixi aquesta història alguna cosa d'ell hi quedarà atrapada.

Es tracta del naixement d'una nova editorial, Malas Tierras, que ha triat com a llançadora ni més ni menys que uns dels himnes en prosa sobre el Vietnam, d'un escriptor incombustible com Robert Stone. Guanyadora del prestigiós National Book Award de 1975, aviat es convertiria en un clàssic de la literatura nord-americana. Una novel·la que narra amb precisió quirúrgica una guerra que no acabarà amb el final de les hostilitats de tots dos països, sinó que triarà un altre escenari, tornant a Amèrica a la motxilla psicològica de cada soldat. Un malson que no ha fet més que començar.

Una imatge aterridora dona la benvinguda a la història, índex alhora del seu nivell de violència. Converse passa la nit en una cambra de lloguer on el seu predecessor ha dedicat hores del seu desvetllament matant salamandres. Aquestes apareixen per totes les parets, aixafades, mutilades, amb els cossos destrossats. Poc després, mentre sopa amb uns amics, posen una bomba a les oficines d'Hisenda de Saigon. La similitud dels cossos de nens, dones i homes amb les salamandres de la cambra de lloguer li sembla sorprenent a Converse. És aquest ús d'imatges punyents les que donaran a la història qualitat d'infern a la terra, de llei de Murphy. De maledicció.

És en aquell Vietnam infernal, mentre l'Amèrica dels grans ideals es dilueix en el fang de la selva, on Converse es buscarà la vida fent tripijocs amb heroïna abans que la guerra acabi. Per a això elegirà Hicks, l'encarnació del psicòpata americà a qui la selva li ha estat donant corda, per portar la droga fins als Estats Units fins a la seva dona, Marge, on tots dos desapareixen perseguits per la policia. És quan Converse és segrestat per un federal corrupte que segueix el rastre de la droga. S'inicia llavors una persecució frenètica per mitja Califòrnia que és un dels retrats més esgarrifosos del panorama moral d'un país que havia deixat ja molt enrere la pau i l'amor.

Vietnam treu a relluir el pitjor d'Amèrica. Passada la guerra, el país mai tornarà a ser el mateix. Gurus, hippies violents, ionquis de tota mena i assassins a sou són els protagonistes d'una persecució en què el somni americà s'ha convertit en un malson.

Robert Stone (Nova York, 1937 - Florida, 2015) es convertiria en el cronista del costat fosc d'aquest somni. D'infantesa errant, el pare els va abandonar quan era nen, es va criar amb la seva mare, qui patia una fràgil salut mental, fruit de la qual el nen pas part de la seva educació criat en un orfenat catòlic del qual l'acabarien expulsant. Va passar per la universitat de Nova York, però Stone era més un home d'acció i el 1971 va partir cap a Vietnam com a corresponsal de guerra. De l'experiència en va néixer Dog Soldiers, una novel·la que va trigar a ser publicada a Espanya.