L'any gastronòmic dedicat al xuixo arriba a la seva fi. Després de 12 mesos de promoció del que és el postre i el dolç més emblemàtic de Girona arriba el moment de posar el punt i final, i que millor que fer-ho que amb una marxa a peu que, a més, té un caracter solidari i benèfic.

Aquest diumenge vinent, dia 15, se celebra la divuitena marxa del xuixo, que servirà precisament per posar punt i final a la celebració de l'Any del Xuixo. La sortida a peu inclou un donatiu de 5 euros a favor de la Fundació Oncolliga de Girona. Aquest preu inclou l'esmorzar, un xuixo i beguda. La marxa del xuixo està plenament consolidada en el calendari de les marxes a peu però aquest cop té l'afegit de l'atractiu d'estar inclosa en la celebració de l'any gastronòmic. Per aquest motiu, els participants passaran per dos obradors. En concret, per la Pastisseria Reverter al barri de Sant Daniel i, posteriorment, a l'establiment que Casa Moner té al barri de Montjuïc.

La sortida serà a les 10 del matí des de la pista esportiva exterior del Crec de Sant Daniel, just al costat mateix del monestir de les monges. Les inscripcions es podran fer a les 9 del matí. La gent que ho desitgi es podrà inscriure omplint el seguent formulari: https://www.oncolligagirona.cat/marxa-del-xuixo-2019/inscripcions.html.

El recorregut previst està adaptat a tots els públics. Es pot consultar i descarregar l'itinerari complert a Wikiloc: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/marxa-del-xiuxo-2019-38706643.

Qui vulgui cremar els xuixos consumits durant l'últim any té una bona oportunitat amb aquesta marxa popular. En total seran uns 7 quilòmetres els que els participants hauran de completar.

L'itinerari començarà des de la seu del Centre Recreatiu i Esportiu de Sant Daniel per anar en direcció a la Font del Ferro, on hi ha també l'obrador de la pastisseria Reverter i on es farà una parada. La marxa seguirà cap a Montjuïc per aturar-se a l'establiment de Can Moner. Després està previst que els participants passin per l'històric castell de Montjuïc, la Pujada a la Torrassa per baixar posteriorment cap al pont de Sant Feliu i entrar al cor del Barri Vell de Girona. La marxa prosseguirà el seu recorregut cap al carrer Santa Clara, el pont Eiffel o pont de les Peixateries Velles, la plaça de les Voltes d'en Rosés, el carrer de la Força, el passeig del riu Galligants per tonar al mateix punt de la sortida, la pista del Crec, on culminarà la marxa.

L'Any del Xuixo s'ha celebrat per commemorar el centenari del naixament d'aquest cèlebre dolç que ha traspassat totes les fronteres. Al llarg d'aquests dotze mesos s'han celebrat diverses activitats commemoratives com ara la instal·lació d'una placa recordatori al primer lloc on està acreditat que es va elaborar el xuixo.

També dins del fòrum gastronòmic es va celebrar un concurs internacional de xuixos. Aquest concurs va tenir fins a una cinquantena de professionals que van competir per ser el millor elabodorador del xuixo. El guanyador final va ser la Fleca Pastisseria Padrés de Banyoles. La història diu que la típica pasta dolça gironina es va crear ara fa un segle a l'obrador que al família Puig tenia instal·lat al número 15 del carrer de la Cort Reial.