20 de setembre de 2019
20.09.2019
Diari de Girona

El poder de la trumfa

La Vall de Camprodon dedica una nova campanya gastronòmica a aquest tubèrcul molt arrelat a la cuina local

19.09.2019 | 23:48
El poder de la trumfa

La trumfa és la patata de Camprodon. Així s'anomena i es coneix aquest tubèrcul àmpliament introduït a la cuina local de la Vall de Camprodon. És un dels productes que més es conrea a la Vall i el seu destí final és una gran varietat de plats que fan les delícies de molts comensals. La trumfa té multitud de possibilitats a l'hora de ser cuinada, a banda d'una gran aportació i beneficis per al nostre cos.

La Vall de Camprodon torna a promoure la campanya gastronòmica de la Trumfa. Es va iniciar el 14 de setembre passat i culminarà el proper dia 29 de setembre, per tant, qui vulgui tastar algun dels plats preparats amb aquest excel·lent ingredient encara té l'oportunitat de fer-ho en algun dels 11 establiments que prenen part a la mostra. En concret, la Temporada gastronòmica de la Trumfa aplega 11 establiments del col·lectiu de les Cuines de la Vall de Camprodon i 6 establiments més dels col·lectius dels Fogons de la Vall de Ribes i de l'Associació d'Hostaleria del Ripollès, que presenten plegats les seves propostes culinàries.

La trumfa es reinvindica un any més i vol ser la protagonista dels plats de la Vall de Camprodon durant aquesta tardor. Segons expliquen els seus promotors, la trumfa que es conrea a les muntanyes de la Vall de Camprodon «creix lentament i acumula nutrients i qualitats organolèptiques excel·lents. L'altura, la terra i el clima fan que cada any torni a arribar una patata nova de textura forta i sabor profund i inigualable».

En el portal gastroteca.cat se'ns recorda igualment que el conreu de la trumfa es remunta a finals del segle XVIII i a partir de l'any 1950 el cultiu de la patata a la comarca del Ripollès va patir una caiguda considerable fins que, sortosament, durant la dècada dels anys 90 es va tornar a impulsar fins arribar a ser un producte molt apreciat en la cuina ripollesa. En el mateix portal s'explica que la trumfa local és una patata de carn blanca, molt consistent, gens farinosa i de ràpida cocció. La varietat més comuna és l'anomenada Kennebec, que creix afavorida pel clima fred de la Vall i per l'altura de les seves muntanyes.

Tot plegat fa que aquesta campanya gastronòmica sigui una bona oportunitat per a tots aquells que encara no coneixen les excel·lències de la trumfa de Camprodon i els seus plats.

La Cooperativa Ramadera de Molló explica que segueix desenvolupant el seu projecte de promoció compaginat amb un cultiu «respectuós amb la terra, tant si el cultiu es realitza seguint el mètode convencional com el de producció en ecològic. Un any més, tenim a les nostres mans un fruit exquisit, ple de possibilitats culinàries i de matisos». Un cop arriba a la cuina, la patata pot donar pas a una gran varietat de plats. Per exemple, els organitzadors ens citen alguns de molt representatius i que podem trobar a les cartes dels restaurants participants. «Dut a la cuina, aquest producte dona lloc a cremes i milfulls deliciosos, canamillanes, trumfes farcides, canelons de trumfa, amanides i greixoneres, mentre que enriqueix les guarnicions i els estofats amb gratinats, pastissos o trumfes escalivades, fent així un acompanyament de luxe. Les Cuines de la Vall de Camprodon conviden així els seus clients a tastar-les durant aquestes setmanes per gaudir-les en tot el ventall de formes, textures i sabors».

Per això, els seus promotors reivindiquen que «la trumfa, cultivada aquí des d'antic i un dels productes diferenciats de la Vall de Camprodon que ens dona nom a tot Catalunya, continua sent la protagonista de plats i acompanyaments a les cartes de les Cuines de la Vall de Camprodon».

Els establiments comercials que participen en aquesta campanya gastronòmica són: a Camprodon, El Pont 9 i l'hotel Camprodon; a Llanars, l'hotel el Grèvol; a Espinavell, Les Planes i Can Jodi; a Molló, hotel Calitxó i El Costabona; a Setcases, Can Jepet, Pirineu, i Can Tiranda i a Tregurà, la Fonda Rigà.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook