Fa 80 anys milers d'homes, dones i nens de totes les edats van viure terribles condicions humanes mentre fugien de la Guerra Civil. Una de les rutes de les comarques gironines utilitzades en el camí de l'exili va ser la de Maçanet de Cabrenys. Era un dels passos de fugida per passar a l'altre costat de la frontera però no l'únic. Les condicions en què ho van fer els refugiats van arribar a una gran duresa per les condicions del terreny i per la climatologia d'aquella època de l'any. Per aquest motiu no poden caure en l'oblit, si més no, perquè no es tornin a repetir mai més aquelles escenes.

A Maçanet de Cabrenys han decidit crear l'anomenada ruta dels exilis amb una ruta interactiva i la representació de l'obra de teatre «Els darrers dies de la Catalunya republicana» inspirada en l'exili de l'escriptor i polític Antoni Rovira i Virgili. Precisament, Rovira i Virgili va ser un dels personatges d'aquella època que va emprendre el camí de l'exili en la seva condició de president del Parlament de Catalunya.

Demà dissabte tindrà lloc la presentació de la ruta dels exilis, a partir de 2/4 de 6 de la tarda a l'aparcament de l'oficina de turisme de Maçanet per sortir, d'aquest punt, cap a la Forestal. Els organitzadors tenen molt present que es tracta de recordar «totes aquelles persones que van travessar els camins durant el final de la Guerra Civil i l'inici de la II Guerra Mundial a la recerca d'un lloc d'acolliment que els oferís un futur millor».

Per poder viure i recrear aquelles condicions que millor que fer-ho amb l'historiador Pere Roure, que serà el guia d'excepció de la ruta nocturna que tindrà lloc el primer dissabte de cada mes i amb la qual es pretén reproduir les circumstàncies i condicions que van envoltar tots els homes, dones i nens que van emprendre la seva fugida.

Al final de la Guerra Civil, el poble de Maçanet de Cabrenys es va convertir en punt de partida de les rutes que portaven a França i va ser una de les rutes més utilitzades pels refugiats. Segons expliquen els organitzadors, la casa del guarda del bosc situada a aproximadament dos quilòmetres del Santuari de les Salines, més coneguda com La Forestal, era el punt de trobada on les persones que fugien del país abandonaven els seus cotxes, per ordre de la corresponent autoritat militar, i emprenien a peu el camí cap a França. Està perfectament documentat que, en aquest punt hi havia tres possibles rutes per fer el salt, les quals posteriorment es van convertir en via d'entrada per a les persones que fugien del terror de les tropes dels nazis durant la Segona Guerra Mundial.

Actualment, segons han explicat els organitzadors, l'edifici de La Forestal es manté en perfecte estat, encara que està deshabitat però continua essent un testimoni d'aquell exili. La seva façana acollirà una de les múltiples imatges que va deixar la història i ha estat cedida per la seva propietària per il·lustrar el punt de partida dels tres recorreguts, els quals estan degudament senyalitzats per a qui desitgi transcórrer-los. Les rutes tenen un recorregut de 4 quilòmetres aproximadament i disposen d'informació sobre la dificultat i el desnivell del terreny. D'aquesta manera, tothom que vulgui reproduir aquella ruta podrà adaptar-se a la que li vagi millor. La primera de les rutes és la que es dirigeix a la Collada dels Pous. La segona passa pel Santuari de les Salines, i la tercera forma part d'un enllaç que porta a la frontera del municipi i des d'allí creuar a França.

Cadascuna de les rutes es diferencia pel seu color. La primera i la segona tenen com a final la frontera amb França, i en el cas de la tercera, finalitza en el municipi veí de la Vajol, poble fronterer amb el país veí.

Els promotors han comentat també que aquesta iniciativa, que neix coincidint amb el final dels 80 anys de la Guerra Civil, s'inicia el mes vinent d'octubre i comptarà amb rutes comentades el primer dissabte de cada mes. El seu cost és de 2 euros per persona i les inscripcions poden realitzar-se personalment a l'Ajuntament o trucant al telèfon 972544005.

La inauguració de la ruta ha estat possible gràcies a la col·laboració de l'Ajuntament de Maçanet de Cabrenys així com de l'historiador local, Pere Roure. La ruta s'inaugurarà amb dos testimonis d'excepció que van passar part de la seva infància a la Casa de La Forestal i encara recorden molts dels fets dels quals van ser partícips i que seran sens dubte dues veus imprescindibles per conèixer aquells fets.

A continuació, es durà a terme també per part de Pere Roure, la ruta del Santuari de Ses Salines a peu. En aquesta es comentarà als assistents el que va suposar des d'un punt de vista humà aquell moviment que es va produir cap al final de la Guerra. El recorregut tindrà començament a les 7 de la tarda i finalitzarà al Santuari de Ses Salines, on es farà també un tast i un mos amb què menjaven en aquella època la gent que passava per aquest punt. Els participants tornaran després al Centre de Maçanet de Cabrenys per assistir a l'obra de teatre que s'ha creat per recordar aquells fets. En concret, a partir de 2/4 d'11 de la nit es representarà Els darrers dies de la Catalunya Republicana, que relata els dies viscuts per l'escriptor i polític tarragoní Antoni Rovira i Virgili en el seu camí cap a l'exili juntament amb la seva família. Virgili, que havia estat diputat republicà i president del Parlament, va ser un dels que va haver de fugir de la Guerra Civil i va morir anys després a l'exili.

Aquesta inauguració s'inclou dins del programa de dinamització del municipi de Maçanet de Cabrenys i el seu programa «La Vall Infinita» i de ben segur que es convertirà en una proposta cultural per totes aquelles persones que vulguin conèixer la història dels camins de l'exili.