Els aiguamolls de l'Empordà i el parc dels Estanys de Platja d'Aro són dos dels punts de referència pels ocells a les comarques gironines. Els dos paratges naturals són punts d'arribada de milers d'aus migratòries i d'altres que viuen en aquests espais quasi de forma permanent. Aquest cap de setmana, la proposta familiar gira al voltant dels ocells, ja que durant els dies 12 i 13 d'octubre se celebra el dia mundial dels ocells, una bona oportunitat per observar i gaudir l'hàbitat de moltes aus.

Al llarg del cap de setmana s'han programat una sèrie d'activitats per gaudir tota la família. A més, són activitats molt diverses: des de l'observació d'ocells, concurs de fotografia, tallers, recorreguts i itineraris pels hàbitats de les aus. Tot plegat per commemorar aquest dia mundial dels ocells amb l'objectiu de conscienciar de la importància de preservar la natura i els seus elements.

A Platja d'Aro la celebració serà al parc dels Estanys, un parc urbà obert fa sis anys de 150.000 metres quadrats on hi ha una gran diversitat biològica. La novetat d'enguany és la primera edició de la Nits dels Ratpenats dissabte al vespre (19 h) a càrrec de Natura Montfred, amb una xerrada i sortida guiada dins el parc amb receptors d'ultrasons. Complementàriament, també dissabte 12 d'octubre (11 h) amb motiu de les Jornades Europees de Patrimoni 2019 s'haprogramat una visita guiada al Camí de Ronda de s'Agaró (gratuït amb reserva prèvia a l'Oficina de Turisme · visitesguiades@platjadaro.com).

Pel que fa a altres activitats, durant el diumenge dia 13 s'han programat tot un conjunt de propostes: com ara observació d'ocells assistida per experts, exposició de fotografies i votació popular del 2n Concurs de Fotografia de Natura, mostra de fustes llenyoses de la Vall d'Aro, taller de col·lecció de fustes llenyoses, taller de caixes niu per a ratpenats i taller de ratpenats, zona de coneixement científic i per primera vegada zona Eco-Friendy amb empreses i entitats locals sostenibles: Sloopy Tunas, Natura Montfred, SOS Costa Brava i DLand. També hi ha tres activitats amb horari prefixat: visita al parc amb ornitòlegs i botànics (11 h), mostra d'anellament científic (12 h) i lliurament de premis del 2n Concurs de Fotografia de Natura (13.30 h). Un conjunt de propostes familiars per gaudir i descobrir alguna de les 250 espècies d'aus que en algun moment de l'any habiten a la seva zona humida o hi fan estada durant les migracions.

I als aiguamolls de l'Empordà, el gran centre de referència de la natura i els ocells de les comarques gironines també s'han sumat a la celebració. Sota el títol del dia internacional de les aus migratòries 2019 els actes començaran demà dissabte, a les 5 de la tarda amb la presentació de la novel·la «Cortal marí» del Marquès de Camps a càrrec del catedràtic de llengua i literatura, Joan Manuel Soldevila, l'historiador Joan Vergés i el grup de teatre Tequatre. La presentació es farà al Cortal Avinyó, on transcorre la novel·la, i després es podrà visitar aquest cortal modernista.

Diumenge es faran diverses activitats i visites guiades. A les 11 del matí des del centre d'inforamció del Cortalet sortirà la visita pels aiguamolls. El preu és de 5 euros els adults, 3 els menors de 16 anys i gratuïta fins als 7 anys. A les 12 del migdia, es farà també una visita guiada però, en aquest cas, amb el trenet dels aiguamolls. El recorregut inclou el pas per closes, observatoris, arrossars i els cavalls de l'eugassada Senillosa. Es deixaran també uns prismàtics per a cada parella. El preu és de 10 euros els adults, 8 euros de 3 a 13 anys i gratuït de 0 a 3 anys.

A 2/4 d'1 del migdia, al pont de fusta del Rec del Molí, prop de l'aguait Pallejà, es farà l'alliberament de tortugues d'estany.

A 2/4 de 6 de la tarda des del centre d'informació del Cortalet sortirà la visita guiada pels espais naturals dels aiguamolls amb una durada aproximada de tres hores. Es deixaran també prismàtics a tots els visitants per poder observar de prop tota la riquesa del paratge i els seus habitants i es recomana també antimosquits. Aquesta activitat és gratuïta.

Tot plegat, les dues propostes de Platja d'Aro i els aiguamolls de l'Empordà són una excel·lent oportunitat per conèixer de primera mà dos àmbits naturals de les comarques gironines que tenen un paper fonamental en la diversitat de les aus, especialment les migratòries.