Si hi ha una plataforma que està apostant fort per sèries de llenguatges poc convencionals, aquesta és Amazon Prime Video: la seva línia de ficció defuig alguns mals vicis de la competència (la durada de les temporades, per exemple) i juga a apadrinar productes que fa uns anys haurien tingut una accessibilitat molt més limitada per al gran públic. És el cas de la sèrie animada Undone, cridada a ser de culte immediat.

La història se centra en una noia, Alma, que està cansada de les inèrcies quotidianes. Cada dia es lleva, es vesteix i fa el mateix recorregut per anar a la feina, mentre intenta recuperar-se de la mort del seu pare i de la certesa que la seva relació de parella és molt més convencional del que voldria que fos. Un bon dia, després d'una agra discussió amb la seva germana, pateix un accident de cotxe. Quan es desperta a l'hospital, hi ha alguna cosa que ha canviat: resulta que la protagonista ha desenvolupat l'habilitat de viatjar en l'espai i el temps, i això li permet retrobar-se amb el seu pare i arreglar un parell de coses fonamentals per a l'existència. La seva i la nostra.

Rodada amb la mateixa tècnica animada de la pel·lícula A Scanner Darkly, dirigida per Richard Linklater a partir d'un relat de Philip K. Dick, Undone brilla tant per la seva inventiva visual com per una reflexió absolutament hipnòtica sobre les renúncies i segones oportunitats. Undone és del mateix creador de la magnífica Bojack Horseman, Raphael Bob-Waksberg, i es nota, perquè si bé són molt diferents en la forma comparteixen profunditat conceptual i sentit del risc.

I de nou, Amazon encerta en el format, ja que els seus vuit episodis de vint-i-pocs minuts són la mesura perfecta del que necessita la història i a més s'acaben fent fins i tot curts. El repartiment, esplèndid, està encapçalat per Rosa Salazar (que es va prestar a projectar una versió animada d'ella mateixa a Alita: Ángel de combate, una pel·lícula que mereixia més atenció de la que va tenir), Angelique Cabral, Constance Marie, Siddharth Dhananjay, Daveed Diggs, Kevin Bigley, Jeanne Tripplehorn i Bob Odenkirk. Aquest últim, l'extraordinari protagonista de Better call Saul, torna a demostrar aquí que és un dels millors actors de la televisió actual.