18 de octubre de 2019
18.10.2019
Diari de Girona
Música. Novetats

Estopa: «La gent té la pell molt fina, nosaltres inclosos. Cada vegada hi ha menys equidistants»

El duet format pels germans Muñoz celebra els seus vint anys de carrera amb la publicació de «Fuego», un àlbum en el qual recuperen l'essència original

18.10.2019 | 00:37
Els germans David i José Muñoz afirmen no haver canviat en aquests vint anys de carrera.

Estopa celebren 20 anys de carrera fidels a la seva «veritat» musical amb un disc, Fuego, en el qual retornen a les costures d'aquell primer àlbum homònim del 1999 en el que cantaven a Camarón, al del mig de Los Chichos i a la «raja» d'una faldilla. Ells diuen seguir igual que llavors, però, i la societat? «Ens fa molta gràcia quan La raja de tu falda és motiu de polèmica. Que si avui no podria haver estat editada? Sí, home, sí, tan 'gilipolles' no podem ser!», exclama David, el més gran dels germans Muñoz, en una trobada amb l'agència Efe a Madrid.

Davant les possibles crítiques del corrent que en els últims temps reavalua la imatge de la dona en la cultura, esgrimeixen la seva defensa: «Es tractava més de feminitzar una peça que de cosificar-les a elles. Ens semblava graciós que un tipus s'estimbés per mirar unes cames. No hi ha assetjament i no és una cançó autobiogràfica, és pura ficció», subratlla José, l'altre Muñoz. «Però tots podem tenir errades i tots som masclistes sense adonar-nos-en, sense mala intenció. Com quan sense ser religiós dius: 'Fins demà, si Déu vol'. Dir que no ho ets és una mica voler tenir massa raó. Tot i així, cal intentar erradicar-ho», coincideixen.

Més cauts es mostren quan, davant una il·lustració d'una ciutat en flames, com Barcelona aquesta setmana, prefereixen abstenir-se de realitzar declaracions sobre la sentència del procés i les manifestacions a Catalunya per la independència, un assumpte que curiosament sembla perseguir-los amb cada llançament (fins a una promoció van haver de cancel·lar en el passat per aquest assumpte). «Entenem que hem de fer mutis sobre això, que en un espai de cultura no se'n parli i que sigui lliure de mals rotllos. La gent té la pell molt fina, nosaltres inclosos. Cada vegada hi ha menys equidistants, la qual cosa no està malament, però ens permetran que siguem propietaris del nostre silenci i que no es molesti ningú», s'han limitat a dir.

A Fuego (Sony Music), el seu novè disc d'estudi, que es publica aquest divendres 18 d'octubre i que han produït ells mateixos, no parlen d'aquest assumpte espinós, però sí de sentir-se «atrapats» i de la necessitat de sortir «corrents». «Sobretot quan hem d'estar quiets i tranquils», apunten. En el seu habitual to bromista, consideren «el bar» com el millor lloc per quedar atrapat, com es titula un dels seus nous senzills.

I la fama els pressiona? «No podem més que agrair a la gent que s'acosta a demanar-nos una foto o simplement a saludar-nos», assenyala David, i el seu germà José afegeix una frase que una vegada els van dir a Mèxic i que han convertit en actitud davant la vida: «O te aclimatas o te aclichinas».

En la seva última entrega ofereixen un àlbum «eclèctic» que abunda en estils pels quals ja havien transitat: reggae, bossa nova, rock, pop...». En definitiva «cançons amb una visió que pot evocar les de la primera maqueta o del primer disc, encara que amb temes diferents», precisen després d'un disc previ de temes inèdits en el que es van internar Rumba a lo desconocido (2015). «Li debem molt a la rumba. És la nostra companya, la que ens treu de les dificultats i ens lleva les penes. És la nostra eina per compondre», assenyalen amb modèstia en preguntar-los si, després d'aquests 20 anys d'estirar els seus marges, aquest gènere els deu tant com ells a ell.

El públic els segueix responent i, sense ni haver publicat l'àlbum, la venda d'entrades de la seva pròxima gira ja ha estat «tot un èxit». Arrencarà el 15 de novembre a Pamplona i oferiran diverses nits consecutives a València (23 i 24 de novembre), Màlaga (30 de novembre i 1 de desembre) o Barcelona (14 i 15 de desembre, Palau Sant Jordi). El 26 de desembre, a més, recalaran a Madrid.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook