Poder gaudir en una ciutat petita com Salt d'un artista que sona cada cap de setmana als locals llatins d'oci nocturn de tot el món no és quelcom habitual, fet pel qual s'ha de celebrar que La Mirona aculli demà el concert d'un dels bachaters més importants del món, Héctor Acosta, El Torito. Amb 37 anys de carrera a les seves esquenes i diverses vegades nominat als Latin Grammy, el músic dominicà s'ha guanyat un lloc destacat entre els artistes llatins del moment a base de llançar gairebé cada any un rotund èxit.

El Torito gairebé clourà a Salt una gira europea que l'ha portat a moltes ciutats d'Espanya i algunes de la resta del continent. Així, l'artista dominicà ha visitat Màlaga, Barcelona, Bilbao, Frankfurt, Oslo, Milà, Madrid i Rotterdam, mentre que després del seu pas per les comarques gironines només li quedarà visitar diumenge Ponferrada. En aquesta gira està presentant la seva darrera cançó, Antes del lunes, un bon reflex dels temes recurrents de la seva carrera pel que fa a la bachata, el dolor per la parella perduda, la gelosia i la nostàlgia. A més, el passat 11 d'octubre es va divulgar la seva darrera col·laboració en treballs d'altres artistes, en aquest cas amb Milly Quezada, en el tema Con los ojos cerrados.

El concert de La Mirona permetrà als nombrosos seguidors d'Acosta escoltar els seus grans èxits com Me Voy (en la qual va col·laborar amb l'autèntic rei de la bachata, Romeo Santos), Tu primera vez, Tu veneno, Perdóname la vida o Amorcito enfermito. Paral·lelament, de ben segur les escoles de balls llatins de la demarcació estaran presents com a conseqüència de la gran afició existent en els darrers anys per aprendre a ballar bachata, per practicar amb un artista en viu els passos que també reprodueixen cada cap de setmana en una de les nombroses discoteques llatines de les comarques gironines. En tot cas, circumscriure El Torito només al gènere de la bachata, que és el que li ha generat més èxits, suposaria una injustícia, ja que el músic dominicà també ha cultivat gèneres com el merengue, el bolero i la música religiosa.

El Torito va començar la seva llarga carrera l'any 1982 guanyant un festival de la cançó d'una ràdio dominicana, quelcom que el va portar a formar part de grups com La Renovación Quisqueyana, Los Paymasi o Los Gentiles, fins que l'any 1989 va impressionar el productor Gerardo Díaz, anomenat El Toro, que el va posar al capdavant de Los Toros Band, d'enorme èxit a la República Dominicana i una gran escola per a la seva carrera en solitari. El Torito sempre ha tingut un gran respecte per les arrels de la música popular del seu país, quelcom que el va portar a rescatar el merengue tradicional, potser una mica oblidat, amb el seu treball Raíces. A partir d'aquell moment, ha encadenat una allau d'èxits que mostrarà demà a La Mirona.