La banda granadina 091 va tornar vint anys després el 2016 amb una gira que es va materialitzar en el directe Maniobra de resurrección. Esperonats per aquella tornada que va resultar ser triomfal, ara tanquen el cercle amb el seu primer disc d'estudi en 24 anys, molt eloqüentment titulat La otra vida. «La sorpresa que ens va causar l'èxit que va tenir aquella gira va fer créixer en nosaltres un sentiment positiu, una actitud constructiva, i vam començar a pensar en la possibilitat de fer nous temes», apunta el guitarrista José Ignacio Lapido, que admet que «25 anys després era un repte complicat enfrontar-se a la nostra pròpia trajectòria i escriure temes inèdits».

Però després de la gira de reunió es van donar un temps perquè cadascú desenvolupés projectes en solitari i després, convenientment oxigenats, van decidir que sí, que es posarien a «treballar al local d'assaig per donar forma a les cançons de l'àlbum».

Assenteix el vocalista José Antonio García, que remarca que per a aquest retorn havien de «fer un disc que complís les expectatives i mantingués el llistó», alhora que assenyala amb humor el públic com el «culpable». Assegura llavors Lapido que la premissa per escriure un nou àlbum era que el material tingués «suficient entitat per ser una obra amb autonomia pròpia». «Que no fos una excusa per seguir tocant», resumeix, per després rematar: «L'autoexigència ha estat clau».

Després de la Maniobra de resurrección i titular a l'àlbum La otra vida, crida l'atenció que la primera cançó sigui Vengo a terminar lo que empecé. Una aparent declaració d'intencions que en realitat no és tal, ja que Lapido explica divertit que aquesta frase la va escoltar a un pistoler en una «antiga pel·lícula de l'oest».

Els dos membres de la banda coincideixen a l'hora de remarcar que el present del grup manté l'energia i l'actitud que van tenir durant els vuitanta i els noranta, tot i que amb un so «molt actual». Per això, Lapido advoca per «mantenir el cap fred». «Quan les coses van bé o molt bé també cal tenir clar que l'èxit no és un fi en si mateix», planteja. De la mateixa opinió és García, és clar, que assegura que després de tants anys estan «curats d'espant» i només es plantegen «viure el dia a dia sense pensar a llarg termini».

Amb els anys, «vas veient que la carrera d'una banda de rock a Espanya no és un conte de fades, que té els seus alts i baixos. Més baixos que alts. I això ja ho vam aprendre amb el nostre segon disc. Això és molt de picar pedra, no d'arribar i pujar a la limusina», afegeix el mateix García. Per això crec que ara podem gaudir de l'èxit, perquè vam estar sempre picant pedra», sentencia Lapido.

La vida a la carretera del nou àlbum començarà a Madrid el 24 de gener de 2020 i continuarà per Sevilla, Màlaga, València, Barcelona, Saragossa, Bilbao i Santander. Serà una gira en la qual, a més del nou disc, també interpretaran alguns dels seus grans èxits.