Hi ha la tendència a considerar qualsevol sèrie procedimental (això és, amb trames principals que conclouen a cada episodi) com una sèrie menor o exclosa de l'actual fenomen televisiu. Però sèries com la infravalorada SWAT o ara Stumptown demostren que es pot apel·lar a aquest tipus de ficció policíaca sense desmerèixer la qualitat d'altres productes de plataforma.

Basada en el còmic homònim, el títol fa referència a la ciutat on transcorre l'acció, Portland, que és gairebé un personatge més de la història gràcies a la seva manera de captar-ne la pulsió urbana. La protagonista de la sèrie és Dex Parios, una exmilitar que arrossega no pocs traumes de la guerra i sobreviu com pot a la seva reinserció a la vida en societat. Mentre té cura del seu germà petit i vetlla pels pocs amics que li queden (en especial Grey McConnell, amo del bar on passa més hores que a casa), Dex es treu la llicència de detectiu per treure punta a la seva contrastada intuïció. Així, tot i que accepta casos per diners, s'acaba adonant que té debilitat per ajudar els més febles i combatre les injustícies, encara que això posi la policia local dels nervis. Però quan el seu millor amic es veu implicat en un cas d'assassinat relacionat amb un antic deute, la protagonista haurà de posar a prova les seves capacitats per aconseguir que no prengui mal.

Stumptown se les arregla per ser una sèrie amb una trama contínua prou poderosa com perquè vulguis continuar mirant-la i, al mateix temps, introduir històries conclusives que permetin veure cada episodi com si fos únic. Si assoleix l'equilibri és, en gran mesura, perquè sap evocar un thriller televisiu molt habitual durant els anys 80 i 90, però també perquè sap enganxar l'espectador amb la descripció dels seus protagonistes. És una d'aquestes meravelloses sèries en què cada personatge t'acaba semblant de la família, i la segueixes més per empatia que no pels seus efectius twists argumentals. Una de les claus de Stumptown és el seu sentit de l'humor: a banda que els diàlegs estan molt ben escrits, la seva formulació narrativa està plena d'ocurrències memorables (el running gag de la ràdio del cotxe, per exemple) i la sèrie té en Cobie Smulders una cap de cartell immillorable. Al seu costat destaquen grans secundaris com Jake Johnson, Michael Ealy, Camryn Manheim, Tantoo Cardinal, Adrian Martinez i Cole Sibus.