El bacallà i el peixopalo, els plats típics de la Quaresma, agafaran en breu el relleu als uriços a Sant Feliu de Guíxols. La campanya dels uriços -el terme ganxó amb què es coneixen els eriços de mar- està tocant la seva fi. Encara, però, queda l'oportunitat de tastar aquest producte del mar que alguns gurmets consideren una exquisitesa única i un regal per al paladar. A qui aprecia el gust intens de mar li agraden els uriços.

La campanya s'ha portat a terme durant els mesos de desembre i gener i acabarà el proper 29 de febrer. Un dels moments culminants de la present edició de Temps d'Uriços 19/20 havia de ser la celebració de la uriçada popular. L'acte, previst per demà als jardins Juli Garreta, s'ha acabat anul·lant definitivament després que s'hagués ajornat el cap de setmana passat.

Els amants d'aquest producte, però, tenen encara fins a final de mes per degustar aquesta delícia de mar als restaurants participants: Beach Club, Can Maima, Casa Elisa, Casa Teva Gastronòmic, Casino Guixolenc, Cau del Pescador, Chic Hostal Bar-Restaurant, El Dorado Mar, El Ginjoler a l'Hort del Rector, El Tinglado, Hot-Dog, La Pansa, La Proa, Marabú, Maria Rosa, Nomo Nàutic, Nou Casino La Constància, Passeig del Mar, Sa Marinada, Sant Pol Hotel Restaurant, Villa Laura, Villa Mas i Voramar.

I un cop acabats els uriços començarà la campanya gastronòmica del bacallà i el peixopalo. Els diferents restaurants de la ciutat oferiran menús gastronòmics basats en aquesta espècie típica tradicional guixolenca, durant tota la campanya. A banda del bacallà combinat de diferents maneres es cuinarà l'anomenat peixopalo, un plat de peix preparat bàsicament amb patates que els pescadors menjaven com a àpat modest però que ara està molt reinvindicat i està molt ben valorat. El bacallà és l'ingredient bàsic, i més quan s'inicia la Quaresma.

Però aquesta no serà l'única oferta gastronòmica que ens oferirà Sant Feliu de Guíxols durant els propers mesos. Aviat arribarà, a la primavera, la campanya de la Ganxotapes, amb la participació de molts establiments i restauradors de la ciutat que competeixen de manera popular per veure qui prepara la millor tapa. I si és Quaresma també és Setmana Santa, i el millor producte gastronòmic d'aquesta època és el brunyol. El mercat del brunyol de Sant Feliu de Guíxols, tal com diuen els seus promotors, marca el tret de sortida de la primavera i de la temporada turística. Aquest mercat mostra evidentment, a banda del dolç típic, altres productes artesanals, i durant uns dies es programen activitats familiars amb tallers i espectacles diversos.

I a Sant Feliu, com a terra marinera que és, no podia faltar tampoc entre les seves campanyes gastronòmiques la dedicada al peix blau. El seu consum està molt ben valorat per la seva aportació nutricional.

Segons els seus organitzadors, aquesta és una campanya tradicional ganxona que se celebra des de fa 25 anys i es basa en la principal activitat del moll pesquer guixolenc, que ha estat històricament la pesca d'arrossegament i la pesca amb teranyines.

D'aquestes dues modalitats ha sobreviscut la segona, la teranyina, que respon al nom de la barca que ahir i avui captura el peix blau local, segons expliquen des de Sant Feliu. I és arran d'aquest excel·lent producte que es va organitzar una mostra gastronòmica entre els mesos de maig i juny, que és quan el peix és més nutritiu i gustós. Durant la campanya es fa una presentació a la rambla Vidal, amb la presència dels restaurants participants, que serveixen tastets de peix blau als presents i que sempre sol tenir molt d'èxit.