La mel té múltiples propietats tant nutricionals com curatives i ha estat present també en molts productes gastronòmics, especialment les postres. Si ha una població que té molt clar la importància de la mel, és Crespià. Aquest cap de setmana arriba una nova edició de l'esperada Fira de la Mel, lloc de trobada de molts productors artesans que tenen cura del producte. Durant els dies 22 i 23 de febrer es portaran a terme diferents actes i activitats per a tots els públics.

Una de les preocupacions que hi ha en el sector dels apicultors és el canvi climàtic. Ningú ja a aquestes alturs pot negar que la natura està experimentant canvis i fenòmens totalment anòmals que afecten directament la fauna i la flora. S'han vist canvis d'hàbits en moltes espècies i les abelles i la producció de mel no en queden al marge.

La fira donarà el tret de sortida demà, a partir de les 12 del migdia. Mitja hora més tard s'ha programat l'actuació de l'Esbart Dansaire de Fontcoberta i un tast de mel al centre polivalent a càrrec de Dolça Abella. Aquest és un centre productor de les comarques gironines que té la particularitat de tenir els seus abellars situats en zones protegides de diferents parcs naturals de la demarcació. Per aquest motiu, la seva abella i altres productes que elaboren tenen un gran interès des del punt de vista ecològic, ja que les abelles queden lluny d'insecticides. Fins i tot, fan la transhumància de les abelles des de la Costa Brava fins a l'alta muntanya i els Pirineus. Tot plegat es transforma en un producte d'una gran qualitat que es podrà tastar i degustar en la primera jornada de la fira.

El primer dia es tancarà, a partir de les 4 de la tarda, amb diverses activitats com ara l'audició de sardanes, que anirà a càrrec de la cobla La Principal de Porqueres, un taller per aprendre a fer l'anomenat hotel dels insectes al centre polivalent a càrrec també de Dolça Abella i posteriorment una xocolatada per a tothom.

La jornada de diumenge arrancarà ben aviat, a les 9 del matí, amb la caminada popular, que aquest any arriba a la seva sisena edició. Les inscripcions s'hauran de formalitzar mitja hora abans i la sortida es farà des de la plaça Major de Crespià. El preu és de 3 euros i inclou l'esmorzar.

Els participants hauran de culminar un recorregut de 5 quilòmetres que passarà per diferents paratges, com Can Mònic, el Collet del Portell, La Pedrera de Cal Talco, el Serrat de Can Masós i el camí de les Fonts del Torrent Merler per arribar novament a Crespià. A més, durant el camí els participants veuran la nova senyalització del sender de ponent i també l'antic rentador del regadiu de Can Teixidor. I també, Salvador Sarquella farà una petita explicació del jaciment paleontològic d'Incarcal un cop els participants arribin fins a la Pedrera de Cal Taco.

A les 11 del matí tindrà lloc l'actuació castellera a càrrec de la colla de Figueres i a les 12 del migdia se celebrarà un dels actes més destacats. Serà la xerrada que Jaume Cambra, professor de botànica de la Universitat de Barcelona i també apicultor ecològic, oferirà sobre el canvi climàtic i polinitzadors. La conferència serà al centre polivalent.

A 2/4 d'1 del migdia se celebrarà l'ofici solemne amb l'acompanyament dels Rossinyolets; a les 4, les sardanes amb aquesta cobla, i durant tot el dia hi haurà inflables i jocs a la pista.