Que després de més de cinc dècades de l'estrena d'una franquícia televisiva coincideixin dues sèries en emissió de la mateixa marca diu molt de la seva bona forma. A la magnífica Discovery s'hi ha sumat recentment Picard, producció d'Amazon que recupera l'estimadíssim capità de La nova generació. El resultat està sent molt lloable.

En el seu dia, La nova generació va tenir molt mèrit, perquè va aconseguir mirar-se de tu a tu amb la sèrie original gràcies a un repartiment de personatges nous igual de carismàtics. Entre ells, el mateix Picard, al qual Patrick Stewart omplia de matisos i dignitat shakespeariana. Un dels perills de recuperar-lo és que els seus responsables tinguessin la temptació de la nostàlgia sense miraments (vivim una era de revivals, i en molts casos això acaba deslluint el record de l'original), però afortunadament s'ha imposat la creativitat: Picard juga obertament a recuperar vells coneguts i reprendre velles trames, però el seu principal mèrit radica en la capacitat per dur el personatge a nous terrenys expressius i no perdre mai de vista que Star Trek és, per damunt de tot, un thriller polític tan transversal com qualsevol altre. Per això la sèrie, que a més té un tractament visual digne de la saga cinematogràfica impulsada per J.J. Abrams, pot agradar fins i tot als que mai van combregar amb La nova generació o qualsevol de les formulacions televisives de la marca.

Picard mostra com el protagonista abandona la seva jubilació entre vinyes per investigar una misteriosa conspiració que posa al descobert les vergonyes de la flota estel·lar. La sèrie té d'entrada l'encert d'incorporar personatges nous que tenen una evolució molt tangible que porta la saga a territoris fins ara inèdits, i al mateix temps sap reflexionar sobre el llegat de Star Trek en les diferents metamorfosis del gènere. Així, és fàcil pensar en The Expanse mentre mires Picard, perquè aquí també hi ha una singular harmonia entre la ciència-ficció de tall clàssic i els postulats de la intriga geopolítica. Un dels grans al·licients de la sèrie torna a ser Stewart, esplèndid tant en la introspecció del personatge com en el seu assumit crepuscle, i un gran planter de secundaris que inclou Santiago Cabrera, Alison Pill, Harry Treadaway, Isa Briones, Evan Evagora, Michelle Hurd, Neraida Bega, Lil Cory, Michael Eshaun York, Merrin Dungey, Jonathan Frakes, Marina Sirtis, Jeri Ryan i Brent Spiner.