Besalú sempre ha reivindicat que és més que un pont romànic. A banda de la vista del seu més emblemàtic monument des de la carretera, dins dels seus carrers hi ha una important riquesa patrimonial i un passat que, diumenge vinent, tornaran a aflorar amb motiu d'una nova celebració de la fira Besalú Ciutat Jueva. Durant tot el dia els visitants faran un viatge en el temps i es retrobaran amb els personatges i les activitats que es portaven a terme durant l'època medieval.

Al llarg de la jornada se celebraran conferències divulgatives, concerts de música sefardita, visites guiades teatralitzades per conèixer amb més profundidat el llegat jueu, una mostra de la gastronomia local, mercat artesanal i medieval i activitats infantils. Els organitzadors animen els visitants a endinsar-se pels carrers medievals, recórrer els estrets carrers i trobar-se amb tota mena de personatges que faran que tot plegat retrocedeixi fins a l'Edat Mitjana.

Durant molt temps, Besalú va acollir una important comunitat jueva. D'aquell passat en queda un important llegat patrimonial que la vila garrotxina sempre ha volgut posar de relleu.

Tal com es detalla a la web de l'Ajuntament de Besalú, aquest patrimoni es visualitza en el Micvé i bany jueu que va ser descobert fa més de 50 anys de forma totalment inesperada com sol passar amb aquest tipus de descoberta. De fet, va ser el primer edifici d'aquestes característiques que es va descobrir a Espanya i el tercer a Europa, segons expliquen des de l'Ajuntament. Aquest important llegat es troba situat on hi havia l'antiga sinogoga jueva documentada des de l'any 1264.

Actualment l'edifici presenta un gran atractiu i està format, segons es detalla perfectament a la web municipal, per una sala subterrània d'estil romànic i construït amb pedra tallada. Té també una anomenada finestra espitllera a l'est, volta de canó i una piscina que s'omplia de forma natural amb aigua d'una font que actualment ja està desapareguda.

La funció d'aquest tipus de bany en l`època jueva era la purificació de la persona. Tant els homes com les dones. En aquest sentit s'expica que la seva funció era « la purificació de l'ànima mitjançant la immersió total del cos. La dona jueva es purificava quan es casava , quan havia de tenir un fill, després del part i un cop al mes després de la menstruació. L'home religiós se solia purificar cada divendres, abans de la posta de sol, és a dir, abans d'entrar en el Sàbat», la festa setmanal jueva.

L'immoble està perfectament conservat i en l'actualitat es pot veure una part de la sala d'oració i el pati de la sinagoga. Aquest punt era on, tal com es detalla, on els «els jueus decidien gran part de les coses que afectaven a la comunitat». Segons està documentada a Besalú s'hi van establir una vintena de famílies jueves durant el periode medieval fins que l'any 1436 van marxar definitivament coincidint amb l'expulsió dels jueus en altres territoris.

Els visitants que s'acostin a Besalú han de saber que el ric patrimoni arquitectònic inclou la col·legiata de Santa Maria, la Casa Cornellà, la Cúria Reial -un dels edificis nobles més destacats de la vila-, el monestir de Sant Pere, l'església de Sant Vicenç, Sant Julià i sens dubte el pont romànic, la imatge més coneguda, el símbol de Besalú i el principal punt d'entrada al Barri Vell.