28 de febrer de 2020
28.02.2020

És temps de matança i Quaresma a la Vall de Camprodon

L'Associació Cuines de la regió ha preparat uns menús temàtics que ofereixen diferents restaurants

28.02.2020 | 00:29
És temps de matança i Quaresma a la Vall de Camprodon

La Vall de Camprodon, terra rica en embotit i en la producció de productes artesanals provinents del porc, enllaça dues campanyes gastronòmiques. D'una banda, la cuina de la matança que dona peu tot seguit a la cuina de la Quaresma que marca el calendari fins a la Setmana Santa.

L'Associació Cuines de la Vall de Camprodon ha preparat uns menús temàtics i els ha inclòs en l'anomenada Temporada Gastronòmica de la Matança i la Quaresma. Des del 3 de febrer s'ha vingut celebrant la primera campanya amb plats provinents de la matança del porc. En molts municipis aquest és un punt culminant dins del seu calendari gastronòmic. És la cuina d'hivern i la cuina d'aprofitament perque ja se sap que del porc s'aprofita tot...

I seguidament, des del 24 de febrer i fins al proper 15 de març és el moment de la cuina dels plats de Quaresma. Antigament, quan arribava l'hivern a pagès era el moment de tenir sempre el rebost a punt. Després d'engreixar els porcs era el moment de la matança. Era una autèntica festa on hi participaven famílies senceres que s'ajuntaven durant tot un dia al voltant d'un gran foc i olles i anaven cuinant i preparant les diverses parts que s'anaven extraient del porc. Evidentment, tot culminava amb un gran àpat amb els primers productes que havia donat el porc. I en algunes llars s'aprofitava també per menjar els últims productes que havien sortit de la matança de l'any anterior i és que aquesta sí que era una autèntica cuina d'aprofitament.

Aquesta tradició ara es converteix en campanya gastronòmica posant a l'abast dels comensals plats típics de la Vall de Camprodon amb la base dels productes provinents de la matança. Coincideix amb la celebració del Carnaval, ja que la matança i la Quaresma es donen la mà i el procés culmina quan arriba la Setmana Santa.

Segons els organitzadors el ventall de productes que dona la matança és molt divers. «Del perol, bufes, ventres, bulls i botifarrons blancs i negres; per assecar, llonganisses, fuets, xoriços i pernils; però també llangonissetes, cansalada, costelló i ossos salats i, per quan arribi el moment de segar i batre, deliciosos confits en oli i llard. La matança és una festa que dura tot un dia i en la qual es consumeixen les parts del porc que no es podran conservar», expliquen des de l'associació Cuines de la Vall de Camprodon. La resta, doncs, a conservar i assecar per tenir reserves per a mesos posteriors. Aquí comença el procés de l'assecament.

I després ja arriba el torn de la Quaresma. És dins del calendari cristià el temps de la penitència i d'anar preparant el cos per l'arribada de la Setmana Santa i l'abstinència de la carn. Passem de la carn al peix però des de la Vall de Camprodon asseguren que en fan «una lectura en clau pràctica. L'abstinència de la carn és fruit del saber, és una decisió higiènica i saludable a l'espera del moment que es pugui tornar a entrar al rebost. Gastronòmicament, això suposa la introducció d'aliments alternatius, sovint també conservats, com són les salaons. Llegums i verdures d'hivern acaben de composar la dieta d'aquesta època de l'any».

La Vall de Camprodon té una gran riquesa gastronòmica durant tot l'any i a poc a poc a anat incorporant a la seva oferta cuiners molt creatius que s'adapten als productes de cada època. «La Temporada Gastronòmica de la Matança i la Quaresma a les nostres cuines respon a la voluntat de recuperar i donar difusió a la cultura i la tradició gastronòmica de la nostra vall», asseguren des de l'associació.

Els restaurants on es poden degustar totes aquestes especialitats són: Camprodon, El Pont 9 i Hotel Camprodon: Espinavell, Les Planes i Can Jordi; a Llanars l'Hotel Grèvol Spa; a Molló l'Hotel Calitxço i El Costabona; a Setcases, Can Jepet, Pirineu i Can Tiranda i a Tregurà la Fonda Rigà.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook